Brangiausias prieskonis pasaulyje: už nedidelį jo kiekį paklosite tūkstančius  ()

Ar žinojote, kad Žemėje yra prieskonis, vertingesnis net už auksą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar žinojote, kad Žemėje yra prieskonis, vertingesnis net už auksą? Tai – šafranas. Mažiausio šio prieskonio kiekio užtenka, kad skonis būtų labai ryškus, rašo „IFLScience“.

Jis gaunamas iš violetinių daržinio kroko (Crocus sativus) žiedų. Kodėl jis toks brangus? Iš dalies dėl to, kad jį surinkti yra labai sunku.

Šafranas išgaunamas iš trijų purkų, esančių kiekvieno žiedo centre, ir jas reikia rinkti rankomis. Tai reiškia, kad vienam svarui (apie 0,5 kg) šafrano išgauti gali reikėti net 75 000 žiedų. Taip pat padėtį apsunkina tai, kad tam tikrose pasaulio dalyse šafranas žydi tik kelias trumpas savaites per metus.

Nuskintos purkos yra neįtikėtinai trapios, todėl su jomis reikia elgtis labai atsargiai, todėl šafrano išgavimo procesas tampa dar sudėtingesnis ir brangesnis. Tuomet purkos lėtai džiovinamos virš medžio anglių ugnies ir taip gaunamas šafrano prieskonis. Tai vėlgi didina kainą, nes procesas reikalauja daug laiko ir jo negalima pagreitinti.

Anot „IFLScience“, tikro šafrano rinkos kaina svyruoja nuo 2 000 iki 10 000 JAV dolerių (maždaug nuo 1900 iki 9500 eurų) už svarą.

Autentiško, aukštos kokybės šafrano ypatybė yra jo aromatas, o tai reiškia, kad gamybos proceso metu jam keliami aukšti reikalavimai, todėl į galutinį prieskonį nepatenka nekokybiškos purkos. Šį aromatą taip pat nelengva išlaikyti, todėl šafrano galiojimo laikas trumpas ir jį reikia tinkamai laikyti.

 

Anot „IFLScience“, bangiausias pasaulyje prieskonis yra gana universalus ir įspūdingas augalinis produktas. Jis naudojamas kulinarijoje dėl šiek tiek saldaus skonio, kuris maistui suteikia išskirtinį aromatą ir skonį. Be to, jis gali pagerinti maisto išvaizdą, nudažydamas jį auksine spalva.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()