Paskutinis Žemės barjeras. Jei jis išnyks, žmonija mirs kartu su juo  ()

Mokslininkai mano, kad Antarktidos ir Pietų vandenyno vaidmuo žmonių išlikimui planetoje yra neįvertintas – jei jų neteksime, neišgyvensime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai jau perspėjo, kad klimato krizė mūsų laukia ne ateityje, ji jau čia pat. Tiesą sakant, Žemė jau padarė šuolį iš „pasaulinio atšilimo“ eros į „pasaulinio virimo“ erą. Dabar mokslininkai perspėja, kad, praradusi Pietų vandenyną, žmonija tiesiog negalės išgyventi Žemėje, rašo „The Guardian“.

Pietų vandenynas iš esmės yra siurblys, kuris vėdina daugumą pasaulio gilių vandenynų. Jis maitina unikalią laukinę gamtą, tiekia maistą, kaupia anglį ir sugeria šilumą. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad be šių Pietų vandenyno teikiamų „nemokamų paslaugų“ Žemė būtų tiesiog negyvenama.

Kitas svarbus žmogaus gyvenimo Žemėje komponentas yra rytinės Antarktidos ledo sluoksnis, kuriame yra didžioji dalis planetos ledo. Mokslininkai perspėja, kad visos šios ledo dangos praradimas tiesiog pakeis mūsų pakrantę, o kai kurie miestai visiškai pateks po vandeniu.

Pasak profesoriaus Nathano Bindoffo, okeanografo ir Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos vyriausiojo autoriaus, vadovaujančio Australijos Antarkties programos partnerystei Tasmanijos universitete, visa tai reiškia, kad žmonija turi bet kokia kaina apsaugoti Antarktidą ir Pietų vandenyną, kad išgyventų.

 

Profesoriaus teigimu, pagrindinė problema yra ta, kad kiekviena atšilimo laipsnio dalis ir kiekviena išmetamos anglies tona atlieka svarbų vaidmenį. Tyrėjai pabrėžė, kad tai yra kritinis dešimtmetis sprendimams užkirsti kelią lūžio taškams Antarktidoje ir pietiniame vandenyne, kurie paveiks pasaulį.

Profesoriaus teigimu, šiandien Antarktidos ir Pietų vandenynų sistemose vyksta greiti su klimatu susiję pokyčiai, tačiau mokslininkai negali jų tinkamai stebėti, nes trūksta įrangos ir laivų. Anksčiau Hobarte (Australija) vykusioje pasaulinėje konferencijoje, kurioje dalyvavo trys šimtai mokslininkų iš 25 šalių, buvo pažymėta, kad „lėtinis Pietų vandenyno nebuvimas“ iš esmės kelia iššūkį mūsų gebėjimui aptikti ir įvertinti klimato kaitos poveikį.

 

Bindoffas pabrėžia, kad visa tai reiškia tik viena – mums katastrofiškai trūksta tyrimų Pietų vandenyne ir Antarktidoje, nepaisant to, kad šis regionas vaidina svarbiausią vaidmenį žmonijos išlikimui. Planetos klimatas keičiasi per greitai, ir jei mokslininkai šiandien negalės stebėti jo padarinių, ateityje jie gali būti katastrofiški.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()