Kartą ir visiems laikams: paaiškino, kur mesti aliejaus butelius ir kokios atliekos dažniausiai atsiduria ne ten, kur turėtų  ()

Rūšiavimą savo kasdienybės dalimi paverčia vis didesnė dalis gyventojų. Aplinkos ministerijos duomenimis, praėjusiais metais atlikta visuomenės apklausa atskleidė, kad visas namų ūkyje susidarančias atliekas rūšiuoja 60 proc. Lietuvos gyventojų, o dar 29 proc. apklaustųjų rūšiuoja dalį atliekų. Visgi svarbu ne tik rūšiuoti, bet ir daryti tai tinkamai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į plastiko ar popieriaus rūšiavimo konteinerį įmestos suteptos atliekos gali užteršti ir kitas jame esančias atliekas, todėl dažnam kyla klausimas, kur mesti aliejaus butelį ir ar jį reikia išplauti.

„Jei butelis plastikinis, jį metame į plastiko arba į bendrą plastiko-popieriaus konteinerį, jei stiklinis – į stiklo. Plauti nebūtina, svarbu kad jis būtų pilnai ištuštintas prieš išmetant, kad nebūtų užterštos švarios pakuotės“, – paaiškina Linas Černiauskas, „Ecoservice“ tvarumo vadovas.

Nemažai klausimų gyventojams kyla ir dėl stiklinių pakuočių, ant kurių užklijuota popierinė etiketė – L. Černiauskas patikina, kad nulupti jų tikrai nereikia.

Tas pats galioja ir kitoms kombinuotoms pakuotėms, kurių didžiąją dalį sudaro stiklas, tačiau atskirti jų nepavyksta – tokios atliekos turėtų atsidurti stiklui skirtame konteineryje.

Tiesa, į juos gyventojai meta ir netinkamas atliekas.

„Stiklo konteineriuose pastebime keramikos dirbinių, veidrodžių, lempučių, langinio ar automobilinio stiklo. Keramikos priemaišos ypač kenkia naujų stiklo gaminių kokybei, kai iš perdirbto stiklo gaminami nauji gaminiai“, – pasakoja L.Černiauskas.

Dar daugiau netinkamų atliekų nugula į plastiko konteinerius. „Plastiko konteinerio netinkamų atliekų sudėtis platesnė – nuo mišrių komunalinių atliekų, plastikinių žaislų iki statybinių atliekų, tokių kaip plastikinės dailylentės. Skaičiuojame, kad netinkamų atliekų dalis stiklo konteineriuose yra 5 proc., kitų pakuočių – 30 proc.“, – pastebi L.Černiauskas.

 

Tiesa, į pakuočių konteinerį mesti reikėtų ir kitą dažnai lietuvių namuose sutinkamą, tačiau ne visada išrūšiuojamą atlieką – kiaušinių dėžutę.

„Popierinės dėžutės turėtų keliauti į popieriaus, plastikinės arba pagamintos iš putų polistirolo – į plastiko pakuotės konteinerį. Nuo sudėties priklauso, ar kiaušinių dėžutės yra perdirbamos arba panaudojamos energijai atgauti“, – paaiškino L.Černiauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(5)
(40)

Komentarai ()