Paslaptingas reiškinys. Kas yra STEVE (Foto)  ()

Šis ryškus reiškinys Žemės atmosferoje buvo aptiktas tik 2016 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas garsiausių atmosferos reiškinių Žemėje yra pašvaistė. Vieną jų neseniai stebėjo Europos gyventojai. Tačiau Žemės atmosferoje yra dar vienas paslaptingas reiškinys, kuris vadinamas STEVE. Kaip STEVE atrodo ir kuo jis skiriasi nuo pašvaistės? Apie tai rašo „Space“.

Kas yra STEVE?

Atmosferos reiškinys STEVE (STEVE – Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) yra atmosferos švytėjimas, panašus į pašvaistę. Pirmą kartą jį atrado civiliai mokslininkai iš Kanados 2016 m., stebėdami pašvaistę.

STEVE atrodo kaip ryškiai violetinis šviesos ruožas ir šis reiškinys visada stebimas tik kartu su aurora borealis (šiaurės pašvaiste). Mokslininkų teigimu, šios šviesos juostos plotis gali siekti 30 km, o ilgis – kelis šimtus kilometrų.

Kaip atrodo STEVE?

 

Mokslininkai mano, kad STEVE išvaizdą lemia tie patys procesai, kaip ir aurora borealis. Kai Saulėje įvyksta plazmos pliūpsnis ir išsiveržimas, Saulės dalelės gali pasiekti Žemę ir atsitrenkti į planetos magnetinį lauką.

Šios dalelės juda magnetinio lauko linijomis link polių. Tada jos patenka į viršutinius atmosferos sluoksnius, sužadina įvairių dujų molekules, atsiranda pašvaistė.

Tačiau kai plazma įkaitina atmosferos dujas aukštai virš Žemės paviršiaus, maždaug 100–200 km aukštyje, pasirodo STEVE. Šis reiškinys yra karštų dujų švytėjimas. STEVE nėra aurora borealis, tačiau šis reiškinys pasirodo tuo pačiu metu kaip ir pašvaistė, nors tai nutinka retai. Nors STEVE ne visada pasirodo su aurora borealis ir mokslininkai dar nežino, kodėl.

Kuo skiriasi STEVE fenomenas nuo aurora borealis?

 

STEVE fenomenas atrodo kaip ilga ryški violetinės spalvos juosta, o pašvaistė dažniausiai yra žalios ir kartais raudonos spalvos juostelės su kitais atspalviais.

Kada ir kur galima pamatyti STEVE?

Žemėje pasirodžius stiprioms geomagnetinėms audroms, rudenį ir pavasarį. Šį atmosferos reiškinį galima stebėti Kanados pietuose, Aliaskoje, Šiaurės Europoje, Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje.

Kodėl šis reiškinys turi tokį pavadinimą?

 

NASA mokslininkai, atlikę mokslinius tyrimus, naujam reiškiniui suteikė STEVE vardą. Nors jis buvo laikomas laikinu, jį vis dar naudoja mokslininkai.

Vardą STEVE ryškiam šviesos ruožui suteikė pirmą kartą šį reiškinį atradę civiliai mokslininkai iš Kanados. Tai buvo nuoroda į vieną iš animacinių filmukų, kur personažai tokiu vardu pavadino jiems nežinomą pastatą. Taigi NASA mokslininkai nusprendė nekeisti pavadinimo, o tiesiog padarė taip, kad šį reiškinį žyminčio termino santrumpa angliškai skambėtų kaip STEVE.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()