Prieš 20 metų ant priekinio automobilio stiklo būdavo daugybė negyvų vabzdžių. Kur jie dingo?  (13)

Ar prisimenate, kiek vabzdžių nuklodavo priekinį jūsų tėvų automobilio stiklą, kai važiuodavote į ilgesnę kelionę? Dabar, atrodo, vabzdžių ant priekinio stiklo būna mažiau. Bet ar tikrai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės seniai pastebėjo, kad vabzdžių ant priekinio automobilio stiklo žūsta vis mažiau. Bet kas pasakys, ar taip yra dėl aerodinamiškesnių automobilių, ar dėl sumažėjusios vabzdžių populiacijos?

Iš tikrųjų, ir prieš 20-30 metų automobilių stiklai buvo nuožulnūs. Tiesa yra ta, kad vabzdžių populiacija per pastaruosius porą dešimtmečių stipriai susitraukė.

1997-2017 metais mokslininkai Danijoje stebėjo, kiek vabzdžių žūsta ant priekinių automobilių stiklų. Jie pastebėjo, kad per šį laiką vabzdžių skaičius sumažėjo net 80 %. Kodėl? Dėl žmonių veiklos, žinoma.

Per šį laiką plėtėsi miestai, kurie vabzdžiams nepatinka. Šviesos tarša, oro tarša ir tiesiog sunaikintos buveinės - miestai yra gamtos priešai. Bet situacija kaimo vietovėse buvo ne ką geresnė - ten vabzdžius žudo nauji pramoninės žemdirbystės metodai. Pesticidai, savaime aišku, žudo vabzdžius, bet kenkia ir pati ūkinė veikla, sunaikinos (nusausintos, iškirstos) buveinės, monokultūriniai laukai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(15)
(-5)

Komentarai (13)