[ŽT] Kažkas vyksta 2900 km gylyje. Mokslininkai sužinojo paslaptį  ()

Šis atradimas gali paaiškinti plono medžiagos sluoksnio buvimą planetos viduje, kuris dešimtmečius mįslingai glumino geologus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanduo iš Žemės paviršiaus gali patekti į planetos gelmes, o nauji tyrimai paaiškina, kaip jis keičia išorinį metalinio skysto branduolio regioną.

Šio sluoksnio kilmė ilgą laiką buvo paslaptis, tačiau dabar mokslininkai pateikia versiją, kad vanduo, prasiskverbęs giliai į Žemės vidų, keičia išorinės metalinės skystos šerdies dalies sudėtį, sudarydamas unikalią struktūrą.

Šis procesas, mokslininkų tyrimo duomenimis, vyksta maždaug 2900 kilometrų gylyje po paviršiumi. Dėl cheminių reakcijų vanduo sąveikauja su šerdies medžiagomis, sudarydamas ploną sluoksnį.

Mokslininkai įrodė, kad dėl to viršutiniame branduolio sluoksnyje susidaro daug vandenilio, o į apatinę mantiją patenka silicio dioksidas.

 

Šis pakitęs skysto metalo sluoksnis yra mažiau tankus ir pasižymi mažesniu seisminiu greičiu. Manoma, kad šie tankio skirtumai susiję su skirtinga lengvųjų elementų – pavyzdžiui, vandenilio ar silicio – koncentracija.

Šis atradimas atskleidžia naujus Žemės vidinių procesų aspektus ir suteikia išsamesnį vaizdą apie pasaulinį vandens ciklą jos gelmėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()