Kinijoje buvo klonuotas katinas: atskleidė, kuo šis įvykis išskirtinis  ()

Rytų Kinijos Šandongo provincijos Čingdao mieste gimė pirmoji katė, klonuota naudojant tik kinišką įrangą, reagentus ir eksploatacines medžiagas viso proceso metu. Projekto tyrėjas teigė, kad šis procesas padidins gyvūnų klonavimo veiksmingumą ir kartu sumažins išlaidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

141 gramo svorio oranžinės spalvos patiną, po 69 nėštumo dienų natūraliai pagimdė surogatinė motina. Katinas gimė sekmadienį žinduolių somatinių ląstelių klonavimo bazėje, kurią kartu įkūrė Čingdao žemės ūkio universitetas ir privati įmonė.

Šio klonuoto katino gimimas rodo, kad Kinija turi išbaigtą pramoninę grandinę gyvūnų klonavimo srityje, pirmadienį laikraščiui „Global Times“ sakė tyrime dalyvavęs koledžo docentas Zhao Minghui.

Sėkmingas kačių klonavimas yra didelis proveržis Čingdao žemės ūkio universiteto Gyvybės mokslų koledžo somatinių ląstelių klonavimo srityje.

Pasak Zhao, kačių klonavimui reikia didesnių reikalavimų įrangai, reagentams ir eksploatacinėms medžiagoms, o operacija yra subtilesnė.

Anksčiau klonuojant gyvūnus dauguma reagentų ir pagrindinės įrangos buvo perkama iš užsienio bendrovių, tačiau technologiniai apribojimai ir dažnai nestabili importuojamų prekių kokybė paskatino komandą ieškoti vietinių sprendimų, pažymėjo Zhao.

Klonavimo technologijų tyrimus Zhao pradėjo 2020 m., kai kiaulių ląstelių klonavimo srityje aptiko dažną importuojamų vaistų veikimo nestabilumą, dėl kurio kilo daugybė eksperimentinių problemų. Tai paskatino komandą pradėti ieškoti šalyje gaminamų alternatyvų su gyvūnų ląstelių klonavimu susijusiems reagentams.

Vis daugiau gyvūnų savininkų, negalinčių pakęsti skausmo netekus savo augintinių, tampa pasirengę mokėti didelius pinigus vien už tai, kad jie liktų šalia, todėl atsiranda komercinių galimybių gyvūnų klonavimui.

 

Tikimasi, kad naujasis etapas gerokai sumažins gyvūnų klonavimo išlaidas ir dar labiau prisidės prie šios pramonės komercializavimo, pažymėjo Zhao.

Pirmasis Kinijoje klonuotas naminis katinas „Česnakas“ gimė 2019 m. Bendrovė „Sinogene Biotechnology Co“, kuri paskelbė apie klonavimo technologijos sėkmę, anksčiau sėkmingai klonavo naminius šunis dešimtims klientų. Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad klonuotos katės rinkos kaina yra apie 250 000 juanių (34 900 JAV dolerių), o klonuoto šuns – apie 380 000 juanių.

Parengta pagal ecns.cn

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: