Netikėtas radinys dinozauro skrandyje. Buvo gana išrankus maistui  ()

Tiranozauro skrandyje rastas jo paskutinis grobis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados mokslininkai iš Karališkojo Tyrrello paleontologijos muziejaus Albertoje pirmą kartą aptiko tiranozaurų šeimos dinozauro skeletą su grobiu skrandyje.

Šis radinys leido padaryti išvadas apie tiranozaurų maisto racioną. Tyrimas buvo paskelbtas moksliniame žurnale „Science Advances“.

Suakmenėjusios Gorgosaurus – artimo garsiojo Tyrannosaurus Rex giminaičio – liekanos buvo rastos į rytus nuo Kanados miesto Kalgario. Fosilijų amžius siekia 75 milijonus metų.

Laboratorijoje tiriant skeletą paaiškėjo, kad tarp plėšriojo dinozauro kaulų buvo ir paskutinio jo valgio kaulai – du į paukštį panašių Citipes elegans rūšies dinozaurų individai.

Anot paleontologų, Gorgosaurus buvo gana išrankus maistui – apsiribojo tik savo aukų blauzdomis, nesuėsdamas viso grobio.

Šis atradimas leido mokslininkams geriau suprasti, kaip tiranozaurų mityba keitėsi laikui bėgant.

 

Ekspertai teigia, kad jauni Gorgosaurus medžiojo palyginti mažus ir judrius gyvūnus, tokius kaip Citipes elegans. Tačiau 11 metų amžiaus Gorgosaurus užaugdavo iki maždaug 10 metrų, o svoris viršydavo tris tonas. Po to milžinai pereidavo prie milžiniškų žolėdžių dinozaurų medžioklės.

„Tokie radikalūs mitybos pokyčiai nėra neįprasti gyvūnų karalystėje. Krokodilai ir Komodo varanai pirmiausia minta vabzdžiais, o paskui pereina prie graužikų ir galiausiai didelių žinduolių“, – aiškino tyrimo vadovas François Therrien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: