Beprotiška ar genialu? Milžiniškas Žemės skėtis. Siūloma užtemdyti Saulę  ()

Tyrėjai kartoja, kad Saulės užtemdymas yra gyvybiškai svarbūs žmonijos ir visos planetos apsaugai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis labiau aiškėja, kad žmonija nesugebės pasiekti savo klimato tikslų apriboti visuotinį atšilimą iki 1,5 °C, palyginti su ikiindustriniu lygiu. Spėjama, kad iki šio amžiaus pabaigos šią ribą peržengsime, o iki amžiaus pabaigos Žemė peržengs 2,5°C ribą, rašo „Science Alert“.

Mokslininkai jau paskelbė, kad Žemė perėjo nuo globalinio atšilimo eros į pasaulinio virimo erą, o 2023-ieji bus karščiausi metai per visą stebėjimų istoriją. Deja, nėra vilties, kad 2024 metais situacija kardinaliai pasikeis. Dėl to tokio masto atšilimas sunaikins pažeidžiamas bendruomenes ir ekosistemas visame pasaulyje.

Pasak Londono universiteto koledžo žemės mokslų dėstytojo Peterio Irwino, dabar pats laikas pagalvoti apie kažką radikaliai naujo, galinčio padėti sustabdyti siaubingą klimato kaitą.

Ankstesni tyrimai jau parodė, kad dėl galingų ugnikalnių išsiveržimų pasaulinė temperatūra kelerius metus mažėja. Reikalas tas, kad jie sukuria miglotą mikroskopinių dalelių sluoksnį viršutiniuose atmosferos sluoksniuose, kuris išlieka keletą metų ir laikinai aptemdo Saulę. Kai kurie mokslininkai teigia, kad galėtume pakartoti šį poveikį, bet be ugnikalnių išsiveržimų.

Manoma, kad visuotinio atšilimo poveikį galima neutralizuoti sukuriant nuolatinę dirbtinę miglą, panašią į tą, kuri matoma po didelių išsiveržimų. Tyrimai jau parodė, kad norint, kad planetos pasaulinė temperatūra sumažėtų 1 °C, reikia patamsinti tik 1 % Saulės.

Nors tai gali atrodyti mažai tikėtina, inžinierių vertinimais rodo, kad tai yra gana įmanoma ir netgi palyginti pigu: daleles į viršutinius atmosferos sluoksnius išmestume aukštai skraidančiais lėktuvais.

Ar reikia užtemdyti Saulę?

 

Irwino teigimu, Saulės užtemdymas nepakeis klimato kaitos. Tačiau daroma prielaida, kad galime sukurti vienodą vėsinimo efektą visame pasaulyje, pakoreguodami dalelių išsiskyrimo vietas. Manoma, kad toks problemos sprendimo būdas žymiai sumažins klimato kaitos riziką.

Mokslininkai taip pat daro prielaidą, kad Saulės užtemimas leis kurį laiką išlaikyti šilumą priimtinose ribose: pagal prognozes, artimiausiu metu kai kuriuose planetos regionuose temperatūra peržengs žmonių ir gyvūnų gyvybei priimtinas ribas.

Irwinas pažymi, kad Saulės šviesos blokavimas taip pat gali padėti sustabdyti gyvybiškai svarbių planetos ledo sluoksnių tirpimą. Žemės pasaulinės temperatūros padidėjimas lemia šio proceso pagreitį, o tai savo ruožtu sukelia jūros lygio kilimą.

Saulės užtemdymo šalutinis poveikis

 

Nors blokuojant Saulės šviesą planeta bus vėsi ir išliks ledo sluoksniai, tai neišspręs pagrindinės problemos – anglies dioksido ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kaupimosi Žemės atmosferoje. Yra žinoma, kad anglies dioksidas ne tik šildo planetą, bet ir, pavyzdžiui, sukelia vandenynų oksidaciją, dėl kurios kenčia koraliniai rifai ir kiti vandenynų gyventojai. Deja, Saulės užtemdymas to nepakeis.

Be to, yra keletas kitų šalutinių poveikių:

  • dangus taps baltesnis;
  • padidės rūgštinio lietaus problema;
  • dalelės gali ploninti ozono sluoksnį, kuris apsaugo mus nuo ultravioletinių spindulių.

Pasak Irwino, visi šie šalutiniai poveikiai kelia nerimą ir mokslininkams, tačiau jie visi sutinka, kad kai kurių žingsnių klimato krizei įveikti būtina imtis jau šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(12)
(-3)

Komentarai ()