Lietuvoje užfiksuotas vienas žemiausių slėgių per šimtmetį (Žemėlapis)  ()

​Prieš keletą dienų apie numatomus slėgio pokyčius „Orai ir klimatas Lietuvoje“ grupės specialistai penktadienio popietę pranešė, kad Lietuvoje buvo užfiksuotas vienas žemiausių slėgių per šį šimtmetį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiandien Lietuvos teritorijoje buvo fiksuojamas vienas žemiausių atmosferos slėgių per šimtmetį. Lietuvoje rekordiškai žemiausias (minimalus) slėgis jūros lygyje buvo išmatuotas 1931 m. sausį Dotnuvoje ir Ukmergėje, tuomet jis siekė 951,6 hPa.

Šiandien ši reikšmė liko nepajudinta, tačiau pavienėse šalies vietovėse galėjo būti fiksuojami gruodžio mėnesio žemiausio slėgio rekordai.

Paskutinį kartą labai žemas atmosferos slėgis gruodžio mėnesį buvo fiksuojamas prieš 41 metus, 1982 m. gruodžio 16 d., tuomet visoje šalyje slėgis (jūros lygyje) buvo nukritęs net iki 965–972 hPa (šiandien jis nukrito iki 963–974 hPa).

Tiesa, žemas slėgis dėl ciklono Pia (Zoltanas) nieko baisaus mums neatnešė. Truputį stipresni vėjo gūsiai pasitaikė tik pajūryje, bet nieko reikšmingo nenutiko (daug kur toliau tęsiasi sniego tirpsmo sukelti ir lietaus paskatinti potvyniai).

Gali pasirodyti paradoksalu, bet šiandien, esant labai žemam slėgiui, dalyje šalies pasirodė Saulė, nes Lietuva buvo patekusi į žemo slėgio sūkurio spiralės sausesniąją dalį.

Pažymėtina, kad žemas slėgis daugeliu atvejų lemia debesuotus ir drėgnus orus, tačiau praktikoje tai nėra griežta taisyklė. Net esant labai žemoms slėgio reikšmėms gali pasitaikyti pragiedrulių (ir atvirkščiai)“, – pranešė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()