Vaizdai Drinos upėje šokiruoja: tarp vandens atneštų šiukšlių – ir negyvi gyvūnai, ir medicininės atliekos  (1)

Bosnijoje ir Hercegovinoje esančio istorinio Višegrado miesto lankytojus pirmiausia pasitinka didžiulis plūduriuojantis atliekų sąvartynas. Tonos šiukšlių, daugiausia plastikinių butelių, kelia grėsmę vietos turizmui, o baiminamasi ir to, kokį poveikį žmonių sveikatai turės galiausiai sudegintos šiukšlės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drinos upė vingiuoja per Juodkalniją, Serbiją bei Bosniją ir Hercegoviną. Pastarojoje esančiame mieste Višegrade jau prieš 20 metų iš naftos statinių pastatyta laikina užtvara, sulaikanti ir apsauganti hidroelektrinę nuo upėje esančių šiukšlių.

„Čia yra apie 5 000 kubinių metrų įvairių atliekų. Jos atkeliauja iš visų pusių, ir šis vaizdas, deja, kartojasi kiekvienais metais“, – sakė „Eko Center Visegrad“ atstovas Dejanas Furtula, rodydamas į šiukšlių krūvas.

D.Furtula sako, kad šiukšlės, tarp kurių retkarčiais pasitaiko ir buitinės technikos prietaisų, atkeliauja iš Drinos upės aukštupio intakų, kur po liūčių ar sniego pakilęs vandens lygis į upę atplukdo šiukšles iš netoliese esančių atliekų aikštelių.

„Drinos upėje galima rasti tiesiogine prasme visko, ką tik galite sugalvoti... negyvų gyvūnų, medicininių atliekų, automobilių dalių. Esame tarsi regioninis atliekų sandėlis, nes už šias šiukšles atsakingi ne Višegrado, o aukščiau esančių miestų gyventojai“, – sakė D.Furtula.

Jis teigė, kad toksiškos atliekos kelia grėsmę trapiai upės ekologinei sistemai, o jas deginant – ir orui, kuriuo turi kvėpuoti Višegrado gyventojai ir svečiai.

„Tai didelė nelaimė ir gėda mums visiems, kad rodome pasauliui tokį vaizdą“, – sakė D. Furtula ir pridūrė, kad ekologai įtaria, jog upė taip pat užteršta sunkiaisiais metalais. Šiais metais planuojama atlikti išsamią vandens analizę.

 

Viešbučių ir restoranų savininkai ir darbuotojai Višegrade, garsėjančiame Osmanų imperijos laikų tiltu, kurį išgarsino Jugoslavijos Nobelio literatūros premijos laureatas Ivo Andričius, taip pat skundžiasi, kad atliekų sąvartynas kenkia turizmui.

„Turistai pirmiausia pastebi šiukšlyną Drinos upėje ir neigiamai komentuoja – tai daro įtaką ir turizmui, ir čia gyvenantiems žmonėms“, – sakė viešbučio „Andricev Konak“ vyriausioji registratūros darbuotoja Dijana Rajič.

 

Bosnijos ir Hercegovinos, Serbijos ir Juodkalnijos aplinkos ministrai pastaruosius trejus metus reguliariai susitikdavo ir žadėjo dirbti kartu, kad išspręstų šią problemą. Tiesa, Višegrado gyventojai realių vyriausybių veiksmų nemato.

„Esame linkę manyti, kad gyvi švarios Drinos upės nepamatysime. Tai negražu, liūdna, bet žinome, kad problema turi būti sprendžiama aukštesniu, valdžios, lygiu ir ministrai jau dalyvauja derybose, todėl mums belieka tik tikėtis“, – sakė vietinė žvejė Verica Djuric.

Parengta pagal „Reuters“ ir „Euronews“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(7)
(-5)

Komentarai (1)