10 kartų didesnis nei Vilnius. Ant didžiausio pasaulyje ledkalnio aptiktos naujos struktūros (Foto, Video)  ()

Ledkalnis A23a tęsia kelionę į pietinę Atlanto vandenyno dalį, kad išnyktų amžiams.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-16 10 kartų didesnis nei Vilnius. Ant didžiausio pasaulyje ledkalnio aptiktos naujos struktūros (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspedicijų bendrovės „Eyos“ laivas atplaukė prie didžiausio pasaulyje ledkalnio A23a, kuris pernai lapkritį atsiskyrė nuo Vedelio jūros dugno netoli Antarktidos ir pradėjo judėti į pietinę Atlanto vandenyno dalį. Ekspedicijos nariai nufotografavo didžiulius urvus ir arkas, išraižytas įšalusiose milžiniško ledo luito sienose, rašo BBC.

Dar 1986 metais didžiausias pasaulyje ledkalnis, vadinamas A23a, atsiskyrė nuo Antarktidos, bet paskui sustojo ir įstrigo Vedelio jūros dugne. Prieš 4 metus jis pradėjo laipsnišką judėjimą, galiausiai 2023 m. lapkritį maždaug 4000 kvadratinių metrų ploto (10 kartų didesnis už Vilniaus plotą, 401 km2) ledkalnis išsilaisvino. Apie 300 metrų storio ir trilijoną tonų sveriantis ledkalnis, pradėjo judėti į pietinę Atlanto vandenyno dalį. Manoma, kad ilgainiui jis ištirps ir išnyks amžiams.

Dabar ledkalnio erozija, kurią sukelia šiltesnio oro ir paviršinių vandenų įtaka, pamažu ardo A23a ledkalnį. Ekspedicijos nariai pastebėjo, kad didžiulės 3-4 metrų aukščio bangos trenkosi į ledkalnį ir sukelia nuolatinę eroziją. Dėl to ledo sluoksnyje susidaro arkos ir urvai.

 

Dabar ledkalnį nuo Antarktidos plukdo Antarkties cirkumpolinė srovė. Ši srovė kartu su vėjais perkelia ledkalnį A23a link Pietų Orknio salų, esančių 600 km į šiaurės rytus nuo Antarkties pusiasalio viršūnės.

 

 

Šiuo maršrutu ledkalniai dažnai keliauja į šiaurę, tačiau A23a kursą greitai lems vandenyno srovės ir vėjai. Daugelis šių ledo lyčių plaukia pro Pietų Džordžijos salyną. Tačiau visi ledkalniai galiausiai ištirpsta ir išnyksta.

 

Nors mokslininkai dar tiksliai nežino, kiek laiko gali išsilaikyti šis ledkalnis. Pavyzdžiui, kitas ledkalnis, vadinamas D28, atskilo nuo Antarktidos prieš 4 metus ir nukeliavo tuo pačiu keliu į šiaurę kaip A23a. Iki šiol 1000 kvadratinių metrų ploto ledkalnis išlaiko savo formą, nors yra 200 km į šiaurę nuo Pietų Džordžijos.

 

 

Manoma, kad dėl šiltesnio oro ledkalnio paviršiuje kaupsis tirpsmo vanduo, kuris tekės žemyn ir sukurs įtrūkimus. Dėl to ledkalnis pradės nykti, tačiau kiek šis procesas truks, nežinoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()