Lietuvoje fiksuojamas pavojingas orų reiškinys: jis sukėlęs net lėktuvo katastrofą (Video)  (1)

Vakarų Lietuvoje buvo fiksuojamas pavojingas reiškinys, angliškai vadinamas „whiteout“ arba anglų literatūroje dar pavadinama pienišku oru (milky weather – angl.). Lietuviškai, kaip paaiškinama „Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ paskyroje, galima būtų vadinti oro išblukimu arba išbalimu, baltąja tamsa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėtoje socialinio tinklo grupėje rašoma, kad tai yra oro sąlygos, kai sniegu padengtoje vietovėje stipriai sninga (dėl to labai suprastėja matomumas), todėl aplinkos kontūrai, horizontas ir kiti orientyrai tampa beveik neatskiriami.

Anot „Orai ir klimatas Lietuvoje“, reiškinį gali lemti itin gausus snygis (pvz. sukeltas jūros efekto sniego) arba labai tirštas rūkas, kuomet žemė padengta sniegu.

„Keliaujančiam žmogui kyla didelis pavojus visiškai pasiklysti ir prarasti orientaciją net ir gerai pažįstamoje aplinkoje. Vairuotojai kartais norėdami pamatyti apsnigtą kelią turi net sustabdyti savo automobilius, nes kelio paprasčiausiai neįmanoma įžiūrėti“, – paaiškinama minėtame įraše.

Prieš 45 metus (1979 m.) dėl šio reiškinio įvyko didelė lėktuvo katastrofa ir visi 257 žmonės žuvo, orlaiviui atsitrenkus į Erebuso ugnikalnį Antarktidoje.

Anot įrašo, pilotas pasitikėjo automatine skrydžio trajektorija manydamas, kad baltuma, kurią mato pro kabinos langą, yra apačioje besidriekiantys sniegynai ir ledynai, o ne kalno šlaitas.

 

„Deja, bet vaizdas akis apgavo ir klaida nulėmė visų keliautojų žūtį“, – pažymima minėtoje grupėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (1)