Skelbia karą šunų išmatoms: DNR testai padės nustatyti „nusikaltėlius“  ()

Viename Italijos miestų ketinama susekti šunų savininkus, kurie nesusitvarko po savo augintinių atliktų gamtinių reikalų, naudojant DNR tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bus sukurta šunų DNR registracijos duomenų bazė, kad Bolzano miesto gatvių valytojai ir sveikatos apsaugos pareigūnai galėtų rinkti šunų išmatas ir siųsti jas genetiniams tyrimams.

Šunų savininkams, kurių šunys bus atsekti pagal DNR, bus skiriamos baudos nuo 50 iki 500 eurų.

Savininkui, atsisakiusiam nustatyti savo šuns DNR profilį, gresia bauda iki 1 tūkst. eurų.

Provincijos valdžia, apimanti Bolcano miestą ir aplinkinius miestelius vaizdingame Dolomitų regione, kuria duomenų bazę beveik 40 000 šioje teritorijoje gyvenančių šunų, teigė veterinarijos departamento direktorius Paolo Zambotto. Jau užregistruota apie 10 000 šunų.

„Bolcanas kasmet gauna kelis šimtus piliečių skundų dėl netinkamo valstybinės žemės tvarkymo. Daugiau nei pusė jų yra dėl šunų išmatų. Teisėsaugos institucijos galėtų sugauti tik tris ar keturis iš jų, nes turi ten nuvykti ir surengti tam tikrą pasalą“, – sakė jis.

P. Zambotto sakė, kad buvo susisiekta ir su kitais Italijos miestais, kad jie taip pat pritaikytų šį įstatymą.

Panašios schemos buvo išbandytos ir kai kuriose Londono dalyse, Ispanijos Taragonos mieste, Sietle (JAV) ir Tel Avive (Izraelis).

Barkingo ir Dagenhamo taryba, pirmoji JK institucija, kuri panaudojo naująją technologiją, pranešė, kad parkuose paliktų šunų išmatų sumažėjo 50 proc.

Praėjusiais metais pietų Prancūzijos Bėzjė mieste buvo pradėta bandomoji programa, pagal kurią šunų savininkai, siekdami spręsti šią problemą, privalėjo su savimi nešiotis savo augintinio „genetinį pasą“.

 

Italijoje šis įstatymas turistams ir mieste negyvenantiems asmenims nebus taikomas.

DNR registracija taps privaloma maždaug nuo kovo pabaigos. Savininkai turės atlikti savo šunų kraujo tyrimus, kurie savivaldybių šunų prieglaudose arba veterinarijos klinikose kainuos iki 100 eurų ar daugiau.

P. Zambotto nepateikė preliminarios projekto kainos, tačiau tikimasi, kad baudos padengs aptikimo ir administravimo išlaidas.

Parengta pagal The Independent.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()