Problema pagaliau gali būti išspręsta. Gali aptikti galingų žemės drebėjimų pirmtakus likus 2 valandoms iki įvykio  ()

Žemės drebėjimai laikomi vienu mirtiniausių gamtos reiškinių, nes jų beveik neįmanoma nuspėti. Puikus to pavyzdys – neseniai Turkijoje įvykęs žemės drebėjimas, per kurį iš viso žuvo daugiau kaip 46 000 žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei nelaimę būtų buvę galima numatyti iš anksto, aukų būtų buvę galima išvengti arba bent jau sumažinti jų skaičių.

Todėl mokslininkai jau dešimtmečius kuria technologijas, kurios leistų nuspėti žemės drebėjimus. Atrodo, kad dabar jiems pavyko – neseniai atliktas tyrimas parodė, kad GPS palydovai gali aptikti galingų žemės drebėjimų pirmtakus likus dviem valandoms iki įvykio.

Tai pakankamas laiko tarpas, kad būtų galima perspėti visuomenę ir imtis veiksmų.

Kaip GPS gali padėti numatyti žemės drebėjimus?

Kaip jau minėjome, žemės drebėjimus sukelia litosferos plokščių judėjimas. Šis procesas nevyksta sklandžiai, nes jos nuolat susiduria viena su kita, todėl kyla žemės drebėjimai.

Kartais po susidūrimo plokštės pradeda viena kitą spausti neįtikėtina jėga ilgą laiką, tačiau paviršiuje nieko nevyksta.

Tam tikru momentu jėga, kuria jos spaudžia viena kitą, viršija vienos iš plokščių jėgą, ir ji pradeda griūti. Dėl šios priežasties Turkijoje įvyko žemės drebėjimas.

Mokslininkai ilgą laiką bandė atrasti dėsningumus, kurie atsiranda prieš žemės drebėjimus. Tačiau iki šiol jokių teigiamų rezultatų nedavė. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad litosferos plokščių mikro judesiai gali fiksuoti GPS palydovus.

Šie judesiai įvyksta prieš galingesnius poslinkius, dėl kurių išsiskiria dideli energijos kiekiai, sukeliantys žemės paviršiaus drebėjimą.

 

Tokią išvadą mokslininkai padarė išanalizavę GPS palydovų duomenis apie daugiau kaip 90 žemės drebėjimų, kurių stiprumas viršijo 7 balus.

Visus juos gavo Nevados geodezijos laboratorija. Matuodami ant žemės esančių jutiklių padėtį, palydovai gali fiksuoti mažiausius jų judesius. Visi poslinkių duomenys įrašomi tolesniems tyrimams.

Mokslininkai atidžiai tyrė, kokius judesius ant žemės esantys jutikliai atliko per 48 valandas iki žemės drebėjimų. Ypatingą dėmesį jie skyrė drebėjimo stiprumui ir krypčiai.

Dėl to jie nustatė, kad žemė juda likus dviem valandoms iki drebėjimų. Tuo metu seisminių bangų nėra, todėl tokių judesių paviršiuje neįmanoma užfiksuoti. Apie tai mokslininkai praneša žurnale „Science“.

 

Siekdami įsitikinti, ar jų išvados teisingos, autoriai išanalizavo jutiklių judėjimą per 48 valandas 100 000 atvejų, kai prieš žemės drebėjimą nebuvo žemės drebėjimų. Tai yra, iš tikrųjų jie paėmė kontrolinės grupės duomenis.

Panašų dėsningumą pavyko pastebėti tik 0,03 proc. atvejų. Tai leidžia manyti, kad tokie judesiai labai retai įvyksta savaime.

Dažniausiai tokie judesiai iš tikrųjų įvyksta prieš žemės drebėjimus. Tai reiškia, kad klaidos tikimybė yra labai maža. Net jei ir pasitaiko klaidų, geriau kartais imtis veiksmų, bet išvengti didelių aukų, kai žemės drebėjimas vis dėlto įvyksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()