Liks tik kailis ir kaulai. Kiek laiko užtrunka piranijoms sudoroti šunį (Video)  ()

Tyrėjai papasakojo, kiek laiko prireiks piranijoms sudoroti šunį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piranijos turi aštrius dantis ir dažnai keliauja kelių dešimčių individų būriais. Keliautojų, kinematografijos ir literatūros liudijimai įtikino, kad šios aštriais dantimis ginkluotos žuvys yra itin pavojingos žmogui ir visoms jų kelyje pasitaikančioms gyvybėms. Bet ar tikrai? Mokslininkai pasakė visą tiesą, rašo „Live Science“.

Pasak Naujojo Orleano (JAV) akvariumo elgesio ir gerovės kuratorės Kristine Grzenda, yra keletas šių aštriadantių gėlavandenių žuvų rūšių, ir ne visos jos yra mėsėdės.

Pavyzdžiui, raudonpilvės piranijos (Pygocentrus nattereri), kurios dažnai siejamos su išpuoliais prieš žmones, iš tikrųjų yra visaėdės. Paprasčiau tariant, jos gali maitintis vaisiais, augalais ir sėklomis, bet taip pat gali praryti vėžiagyvius, vabzdžius, kitas žuvis ir net žmones. Jų skrandžiuose mokslininkai anksčiau taip pat rado paukščių, gyvačių ir smulkių žinduolių liekanų.

Būtent raudonpilvės piranijos yra jų, kaip mažų ir didelių žinduolių mėsos valgytojų, reputacijos šaltinis. Tačiau mokslininkai pastebi, kad artimi piranijų giminaičiai kolosomos (Colossoma macropomum) minta tik augaliniu maistu ir nekelia pavojaus gyvūnams bei vabzdžiams.

 

Paprastai piranijos gyvena grupėmis nuo 10 iki 100 individų, tačiau tai nesusiję su medžiokle: iš tikrųjų jos plaukioja būryje, kad apsisaugotų nuo plėšrūnų ir apsaugotų teritoriją. Ir vis dėlto, ar piranijos gali sudoroti šunį ir kiek laiko tai užtruks? Pasak Allison Waltz-Gill, vyresniosios Naujosios Anglijos (JAV) Temperate Gallery akvariumo kuratorės, viena piranija gali judėti neįtikėtinai greitai ir suėsti savo grobį.

Vidutiniškai piranijos sveria apie 541 gramą ir suvalgo 12 gramų maisto per 30 sekundžių. Jei įsivaizduosime, kad jos labai alkanos, plėšriosios žuvys per vieną „valgį“ gali pasisavinti apie 68 gramus. Jei jų regėjimo lauke yra vidutinis 22,7 kg sveriantis šuo, o piranijos labai alkanos, 267 piranijos šunį sudoros maždaug per 3 minutes. Atkreipkite dėmesį, kad skaičiavimai buvo atlikti išminusavus iš šuns svorio 4,5 kg, nes kaulai ir kailis netraukia piranijų.

 

Tuo pačiu metu mokslininkai pažymi, kad iš tikrųjų grobio sudorojimo greitis labai priklauso nuo piranijų dydžio ir nuo to, kiek jos yra alkanos. Tačiau verta paminėti, kad piranijos nedažnai turi galimybę suėsti tokį didelį žinduolį kaip šuo, todėl greičiausiai joms labiau patiks lengvesnis ir labiau prieinamas grobis.

Waltz-Gill taip pat pažymi, kad piranijų reputacija iš esmės yra perdėta. Tiesą sakant, jos puola didelį grobį, tik jei jis yra sunkiai sužeistas arba jau negyvas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()