Šimto kilometrų uždanga. Negirdėta idėja. Kaip planuojama sustabdyti ledynų tirpimą (Foto)  ()

Jungtinių Valstijų mokslininkai teigia, kad 100 kilometrų ilgio uždanga gali išgelbėti Antarkties ledynus. Jie tiki, kad konstrukcija apsaugos juos nuo šilto jūros vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nerimauja, nes dabar Antarktidos ledas tirpsta rekordiniu greičiu, todėl būtina nedelsiant veikti, kad procesas būtų sulėtinas, rašo „The Guardian“.

Tyrėjai pasiūlė problemos sprendimą – projektą „Jūros dugno uždanga“. Tai apima šimto kilometrų ilgio užuolaidos, kuri bus prišvartuota Amundseno jūros dugne, statybą. Jis sieks maždaug 200 metrų iki vandenyno dugno ir iš dalies apribos santykinai šilto vandens tėkmę, besiveržiančią į pakrantėse esančius Antarktidos ledynus.

„Tirpstantys ledynai Antarktidoje gali sukelti katastrofiškus potvynius visoje planetoje ir šimtai milijonų žmonių gaali prarasti savo namus. Tai bus nepaprastai bloga civilizacijai, todėl turime ką nors padaryti“, - sakė ledynų specialistas Johnas Moore'as iš Laplandijos universiteto (Suomija).

Ši uždanga tęsis palei jūros dugną priešais Thwaites (dar žinomo kaip Doomsday) ir Pine Island šelfinius ledynus. Jie neleidžia milžiniškiems ledo sluoksniams už jų nuslysti į vandenyną.

 

Mokslininkai pastebi, kad yra šių dviejų ledynų tirpimo grėsmė. Ir tai yra gana realu, nes globalinis atšilimas slegia šį regioną ir dėl to kyla jūros vandens temperatūra. Jei jie ištirps, pasaulio vandenynų lygis gali pakilti trimis metrais.

 

„Ledynus veikia šiltas oras, tirpdantis jų paviršių, tačiau jie taip pat sunaikinami veikiami šilto jūros vandens. Ir kuo labiau įšyla vandenynai, kai planeta šyla dėl klimato kaitos, tuo intensyviau ardomas šių ledynų dugne esantis ledas“, – sakė Kembridžo universiteto (JK) Klimato atkūrimo centro direktorius Seanas Fitzgeraldas.

 

Sukūrus uždangą, ribojančią šilto vandens tekėjimą į Antarktidos pakrantę, būtų galima sulėtinti šių ledynų naikinimą ir taip sumažinti jų išnykimo riziką, teigia mokslininkai.

 

Be to, planuojama ištirti, kokios medžiagos geriausiai tinka „jūros uždangos“ statybai.

„Mes to nekursime iš vieno medžiagos sluoksnio ir neieškome tobulai sandarios membranos“, – pridūrė Fitzgeraldas.

Viena idėja yra naudoti orą kaip kliūtį ledynams apsaugoti. Galima būtų tiesti vamzdį su skylutėmis palei jūros dugną ir per jį pumpuoti orą. Iš jo kilsiantys burbuliukai galės sulaikyti šilto jūros vandens tėkmę.

„Projektui dar reikia daug tyrimų ir bandymų. Ir jo įgyvendinimas gali užtrukti metus. Kita vertus, veikti reikia dabar“, – pabrėžė mokslininkai.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()