Nebereikės pesticidų? Atrado, kad nuo kenkėjų saugo viena konkreti spalva  ()

Kai kalbama apie pasėlių apsaugą naudojant tinklus nuo vabzdžių, galima pamanyti, kad svarbiausias veiksnys yra tinklo akučių dydis. Tačiau, remiantis naujais tyrimais, raudono tinklo spalva daro dar didesnį poveikį tokios apsaugos veiksmingumui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai žemės ūkio tinklai būna juodi arba balti, kartais mėlyni arba žali. Nors raudonas tinklas paprastai nenaudojamas, 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad apšvietus pasėlius raudona šviesa, kenkėjai – tabakiniai tripsai (Thrips tabaci) – buvo linkę laikytis atokiau nuo augalų.

Atsižvelgdami į šią išvadą, Tokijo universiteto profesorius Masami Shimoda ir jo kolegos svarstė, ar panašų poveikį gali turėti ir raudonos spalvos tinkleliai. Norėdami tai išsiaiškinti, jie eksperimentavo su trimis skirtingais raudonos spalvos tinkleliais: raudonai baltais, raudonai juodais ir tiesiog raudonais. Kiekvienas spalvų derinys buvo bandomas su 2, 1 ir 0,8 mm dydžio tinklo akutėmis.

Visi šie tinklai – kartu su tradiciniais juodais, baltais ir juodai baltais tinklais, kurių akučių dydis buvo toks pat – buvo pakabinti virš tuščialaiškių česnakų (Allium fistulosum) pasėlių, siekiant apsaugoti juos nuo tabakinių tripsų. Šie vabzdžiai ne tik ėda augalus, bet ir gali užkrėsti juos kenksmingais virusais.

Nors lyginant visų skirtingų spalvų ir dydžio derinių efektyvumą gauta daug skirtingų rodmenų, iš esmės nustatyta, kad įvairių tipų raudoni tinkleliai buvo daug veiksmingesni nei jų juodi ir (arba) balti atitikmenys. Pavyzdžiui, kalbant apie 0,8 mm tinklelius, maitinimosi žymių ant augalų buvusių po raudonai juodais ir tiesiog raudonais tinkleliais buvo maždaug nuo devintadalio iki ketvirtadalio mažiau nei ant augalų, buvusių po baltais tinkleliais.

 

Netgi nustatyta, kad kai kuriais atvejais raudonas tinklelis su didesnėmis skylutėmis, pro kurias vabzdžiai galėjo fiziškai prasiskverbti, vis tiek buvo veiksmingesnis nei juodas ar baltas tinklelis su mažesnėmis akutėmis. Ši išvada leidžia manyti, kad atgrasomasis poveikis yra susijęs su regėjimu – nors tikslios jo veikimo priemonės vis dar nėra iki galo išaiškintos.

„Daugumos vabzdžių akyse nėra raudonos spalvos fotoreceptorių ir jiems sunku matyti raudoną spalvą, todėl mums pasirodė įdomu, kad nematoma spalva gali būti naudojama jiems kontroliuoti“, – sako M. Shimoda.

Tikimasi, kad naudojant raudoną tinklą galiausiai sumažės pesticidų poreikis – ir kartu padidės derlius. Be to, kadangi galima naudoti didesnio dydžio tinklelius, pasėliai turėtų būti geriau apšviečiami Saulės šviesa ir juos geriau pasiektų oras, todėl turėtų būti mažesnė tikimybė užsikrėsti grybelinėmis infekcijomis.

 

„Jei vartotojai susidomės tokia tvaria žemdirbyste ir mažiau naudos cheminių pesticidų, neabejoju, kad šis paprastas, bet veiksmingas sprendimas plačiai paplis“, – teigia M. Shimoda.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Scientific Reports“.

Parengta pagal „New Atlas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: