„Tarsi ieškoti adatos šieno kupetoje“. Naujas atradimas leis lengviau rasti deimantus  ()

Deimantų suradimas yra labai sudėtingas procesas, tačiau dėl naujo atradimo jis gali tapti šiek tiek paprastesniu. Tyrimai parodė, kad daug mažiau ieškomame brangakmenyje yra užuominų, galinčių parodyti, ar netoliese gali būti deimantų – ir tai gali pagreitinti paieškos procesą, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nėra metodo, kuris garantuotų, kad rasite deimantų“, – sako Ciuricho universiteto (Šveicarija) geochemijos ir petrologijos instituto vyresnysis mokslininkas Andrea Giuliani.

Tačiau deimantų paieškos atnešė įvairių įdomių mokslo atradimų. Jau pavyko nustatyti, kad deimantai visada randami tik ten, kur aptinkamas mineralas, vadinamas kimberlitu – tačiau tai dar nedaug ką keičia.

„Ieškoti kimberlito – tai tarsi ieškoti adatos šieno kupetoje, – aiškina A. Giuliani. – Kai jį randi, tada prasideda sunki deimantų paieška.“

Dabar atrodo, kad kitas mineralas gali pagreitinti šį procesą – nes nustatyta, kad egzistuoja ryšys tarp olivino ir deimantų. Kimberlite yra ne mažiau kaip 35 proc. olivino, o jo sudėtyje yra įvairi magnio ir geležies koncentracija. Būtent olivino sudėtis šiuo atveju yra labai svarbi – nes atrodo, kad olivinas, turintis daugiau magnio nei geležies, yra geras ženklas deimantų kasėjams.

Tam, kad olivine būtų gausus geležies kiekis, lydinys turi prasiskverbti į mantiją, pakeisdamas uolienų sudėtį – o dėl tokio proceso deimantai išnyksta. Olivine, kuriame mažai geležies ir daugiau magnio, šis geologinis procesas (vadinamas metasomatizmu) neįvyko, todėl deimantai išliko.

 

Taigi, deimantų ieškotojams reikia surasti kimberlituose olivino, kuriame daugiau magnio – ir jie galės aptikti deimantus, rašo „IFLScience“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Communications“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: