Tokių padarėlių nesate matę! Mažiausi ir mieliausi šikšnosparniai pasaulyje. Kuo jie ypatingi (Foto, Video)  ()

Hondūro baltieji šikšnosparniai žinomi dėl to, kad sugeba iš lapų pastatyti palapinę ir yra labai išrankūs valgytojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planetoje gyvena milijardai skirtingų rūšių gyvūnų: vieni iš jų atrodo labai baisiai, o kiti, priešingai, yra itin mielos išvaizdos. Pavyzdžiui, Hondūro baltieji šikšnosparniai (Ectophylla alba) yra mažytės, pūkuotos būtybės, kurios drauge gyvena iš lapų surestose palapinėse, rašo „Live Science“.

Šios rūšies atstovai turi baltą pūkuotą kailį ir dideles geltonas nosis bei ausis. Jų svoris paprastai neviršija 9 gramų, todėl jie yra vieni mažiausių ir mieliausių šikšnosparnių pasaulyje.

Tyrėjai pastebi, kad šios rūšies atstovai gyvena Centrinės Amerikos žemumų atogrąžų miškuose, taip pat yra viena iš šešių šikšnosparnių rūšių, turinčių visiškai baltą kailį, tačiau juos nesunku atskirti nuo kitų rūšių pagal žavią paršiuko nosį.

Tačiau miela išvaizda nėra vienintelė Hondūro baltųjų šikšnosparnių savybė. Jie taip pat žinomi dėl savo sugebėjimo statyti palapines iš didelių augalų lapų: radęs tinkamą augalo lapą, Hondūro baltasis šikšnosparnis graužia ir perpjauna lapo šonines gyslas, dėl kurių jis susilanksto į nedidelę palapinę. Šiose palapinėse šikšnosparniai dažniausiai ilsisi ir slepiasi nuo plėšrūnų. Yra žinoma, kad vienoje tokioje lapų palapinėje gali apsistoti nuo 1 iki 17 šikšnosparnių.

 

 

Anksčiau mokslininkai manė, kad tik patinai stato lapų palapines ir naudoja jas patelėms pritraukti poruotis. Tačiau 2006 m. atliktas tyrimas paneigė šią teoriją: mokslininkai nustatė, kad patelės taip pat prisideda prie statybos.

Dauguma šikšnosparnių yra žinomi dėl to, kad minta vabzdžiais ar geria kraują, bet ne šie mieli gyvūnai – jie yra frugivorai (frugivorai valgo vaisius, riešutus, sėklas ir kitą augalinės kilmės maistą, kuris surenkamas nekenkiant pačiam augalui – Red.).

 

 

Anksčiau mokslininkai išsiaiškino, kad šios rūšies atstovai minta tik figomis, todėl šikšnosparniai nepaprastai efektyviai paskleidžia figos sėklas.

Šios rūšies atstovai taip pat įtraukti į Raudonąją knygą kaip nykstanti rūšis – pagrindinės grėsmės yra buveinių nykimas ir priklausomybė nuo vienos figų rūšies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()