To dar nebuvo: surasta visiškai sveika varlė, iš kurios auga grybas (Foto)  ()

Surasta sveika varlė, kurios kūno šone išaugo mažytis grybas – tai pirmas kartas, kai toks dalykas pastebėtas ant gyvo gyvūno audinio. Žinoma, tai gerokai nustebino mokslininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors grybų invazijos gana dažnos smulkiųjų gyvūnų pasaulyje, šis augalas labai skyrėsi nuo parazitinių rūšių „zombių“, kurie reiškia blogą žinią jų nešiotojams.

Auksanugarę varlę (Hylarana inter-media), apsikrėtusią grybu, mokslininkai aptiko vaikščiodami Kudremucho kalnų masyvo papėdėje Indijos Vakarų Ghatų kalnyne. Nepaisant to, kad šios rūšies atstovės yra nedidelės – nuo 2,5 iki 5 cm ilgio – dėl ryškios spalvos jas lengva pastebėti.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5242 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Tačiau ši varlė išsiskyrė iš kitų dėl kitos priežasties. Ant šakelės įsitaisęs žvitrus varliagyvis turėjo tai, ko gamtoje dar niekas nebuvo matęs: iš kairiojo šono jam augo vienas grybo stiebas su kepurėle. Vėliau, remiantis nuotraukomis, buvo nustatyta, kad tai – šalmabudė (Mycena sp.), dažniausiai pastebima auganti ant pūvančios medienos.

Mokslininkai pastebėjo, kad varlė atrodė sveika ir nė kiek nesusirūpinusi dėl ant jos styrančio grybo – kuris, atrodo, naudojosi maistingomis medžiagomis, esančiomis ant drėgnos varliagyvių odos. Tačiau nežinoma, ar grybas buvo „draugas“, ar „priešas“ – nes tyrėjai gyvūno tolesniems tyrimams nepaėmė.

 

 

Kalbant apie grybus, ši nauja teritorija gali būti gudri strategija. Grybų kepurėlėse yra sporų, o jų plitimas ir dauginimasis priklauso nuo vėjo, vandens ar atsitiktinio pernešimo. Patekimas ant varlės gali padėti išplatinti šias sporas – o kartu ir grybo rūšį – didesniais atstumais ir taip padidinti koloniją.

Išsami informacija apie atradimą paskelbta žurnale „Reptiles and Amphibians“.

Parengta pagal „New Atlas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()