Senų padangų kalnai pamiškėse – įsisenėjusi problema ir maži žingsneliai link sprendimo  ()

Senos padangos – senas galvos skausmas gamtos mylėtojams ir saugotojams. Praėjusią savaitę Aplinkos ministerijai pranešus, kad siūlys griežtinti padangų atliekų tvarkymo kontrolę, specialistai primena, kokias grėsmes netinkamai tvarkomos šios atliekos kelia ir kokios galimybės atsiveria, kai senos padangos nukeliauja ten, kur joms ir vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalnus senų padangų, suverstus kur nors pamiškėje, ar bent tokias nuotraukas tikriausiai esame matę visi ir daugeliui tokie vaizdai kelia pyktį bei apmaudą dėl teršiamos aplinkos. Gamintojų ir importuotojų asociacijos direktorė Asta Pakštaitė-Marcinkienė pažymi, kad atitarnavusios padangos gali nesuirti ir kone pusantro šimto metų, tad ne vietoje išmestos jos ne tik darko vaizdą, bet ir reikalauja papildomų išlaidų jas surinkti, tinkamai sutvarkyti, be to, yra pavojingos žmonių sveikatai bei aplinkai.

Tinkamas tvarkymas atveria galimybes

„Daugiausiai padangų atliekų susidaro autoservisuose, o tinkamas jų sutvarkymas kainuoja, tad kai kurie fiziniai ir juridiniai asmenys ima slėpti veiklos apimtis. Deja, tai atsiliepia visai visuomenei, nes kai padangos dega tam nepritaikytose krosnyse, į aplinką išsiskiria daugybė kenksmingų medžiagų. Senų padangų krūvos dažnai tampa gaisrų priežastimi. O už ne vietoje išmestų surinkimą ir sutvarkymą mokama iš visų mokesčių mokėtojų pinigų“, – teigė A. Pakštaitė-Marcinkienė.

[Vokietija] Retas pasiūlymas! Daugiafunkcis mechaninių laikrodžių tikriklis – nuostabi kaina, tinka profesionalams ir mėgėjams („WeiShi No.1000“)
3620

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, retas atvejis

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Tačiau jeigu padangos yra tvarkomos tinkamai, atsiveria įvairių galimybių verslui, o aplinkos tarša yra mažinama.

„Tobulėjant technologijoms perdirbtos senos padangos gali būti panaudojamos patiems įvairiausiems produktams gaminti, pavyzdžiui, sporto aikštynų dangai, automobilių kilimėliams, eismo saugumo įrangai, įvairiems statybiniams ir apdailos elementams. Žinoma, perdirbant padangas svarbu užtikrinti, kad procesas būtų ekonomiškai efektyvus ir tvarus, o ištekliai taupomi. Tai užtikrina pagal visus aplinkosauginius standartus ir tvariai veikiantys atliekų tvarkytojai“, – sakė A. Pakštaitė-Marcinkienė.

Į rutininius darbus skatina žvelgti atsakingai

 

Artėjant metui, kada vairuotojai žiemines padangas keis į vasarines, A. Pakštaitė-Marcinkienė taip pat ragina būti sąmoningiems ir šį kasmetinį darbą atlikti kuo atsakingiau.

„Vairuotojams, kurie padangas keičia patys, norisi priminti, kad nebereikalingų padangų vieta – ne pamiškė, o tokias atliekas priimančio atliekų tvarkytojo aikštelė. O tiems, kurie padangas keičia autoservise, primenu, kad aplinkosaugai savo veiklą deklaravusių autoservisų sąrašą galima rasti puslapyje https://atliekos.lt/autoservisai/. Patikėję savo automobilį tinkamiems specialistams, būsite ramūs, kad ir visos susidariusios atliekos bus sutvarkytos tinkamai“, – pabrėžė A. Pakštaitė-Marcinkienė.

 

Visą informaciją vienoje vietoje, kur ir kokias atliekas priduoti, galima rasti tinklapyje www.atliekos.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: