Pamačius šį vaizdą gali kilti noras melstis: pasidalijo įspūdingomis švytinčios šv. Elmo ugnies nuotraukomis (Foto)  (2)

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ pasidalijo reto vaizdo, kuris kai kuriuos gali ir siaubingai išgąsdinti, nuotraukomis. Tai – į žaibą panašus meteorologinis reiškinys – šv. Elmo ugnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vaizdelis, kurį retai pamatysi, o pamačius gali ne juokais išgąsdinti. Asmeniškai tokio dalyko niekada neteko matyti, tačiau tai labai specifinis reiškinys, kurį paprastai pastebi tik lėktuvų pilotai ar laivų kapitonai. Šis reiškinys susidaro debesyse esant itin stipriam elektriniam laukui, dažniausiai iškart po stipresnės audros. Tuo metu nuo smailių daiktų vyksta elektros tekėjimas, kartais lydimas švytėjimo. Tai – Šventojo Elmo ugnis“, – rašoma minėtame „Facebook“ puslapyje.

Anot jo, Šv. Elmo ugnis dažniausiai būna mėlynos, baltai mėlynos arba violetinės spalvos.

„Jos dažniausiai atsiranda ant aštrių objektų tokių kaip: žaibolaidžiai, stiebai, smailios viršūnės, kaminai ar lėktuvo sparnai. Retais atvejais, šias ugnis galima pamatyti ant medžių lapų, žolės, galvijų ragų ar net pirštų galiukų. Vykstant šiam optiniam reiškiniui dažniausiai yra girdimas šnypštimas arba dūzgimas. Šv. Elmo ugnis yra nepavojinga šiuolaikiniams lėktuvams, tačiau reiškinį sukeliančios audros gali sukelti stiprią turbulenciją“, – perspėjama įraše.

[Vokietija] Retas pasiūlymas! Daugiafunkcis mechaninių laikrodžių tikriklis – nuostabi kaina, tinka profesionalams ir mėgėjams („WeiShi No.1000“)
3618

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, retas atvejis

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Anot jo, reiškiniui pavadinimą suteikė Viduržemio jūros šalių jūrininkai, kurie matydami švytėjimą ant stiebų, siejo jį su jų globėjo šventojo Elmo apsilankymu. Tai buvo laikoma geru ženklu, nes dažniausiai šv. Elmo ugnys formuojasi jau praslinkus audrai.

 

Pasirodo, kad šiais laikais šį reiškinį galima atkartoti laboratorijoje arba net ir namie.

„Tereikia nusipirkti neoninę lempą, maždaug jos veikimo pagrindu susiformuoja ir šv. Elmo ugnys. Tiesa, šv. Elmo ugnys sužimba ne dėl neono, o dėl atmosferoje esančio azoto ir deguonies (būtent todėl spalva būna melsvai violetinė). Jei kada nors po stiprios audros pamatysite kažką panašaus neišsigąskit, griebkit telefoną ir filmuokit, o ne melskitės“, – pataria „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Čia pat pasidalijama šio reiškinio vaizdais.

Nurodoma, kad juose – Šv. Elmo ugnys: viršuje – švytėjimas užfiksuotas Austrijoje Hoher Sonnblick kalne ir aplink elektros oro linijos stiklinius izoliatorius (fotografuota su išlaikymu); apačioje – švytėjimas prie pirštų galiukų ir iškrovos, kurias užfiksavo keleivinio lėktuvo įgula skridusi per Afrikos žemyną.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: