Užfiksuoti vaizdai, kuriuos daugelis mato tik per miegus: šie debesys gali kelti pavojų skrendantiems (Foto)  (1)

Anksti keliantys neretai pamato tokių vaizdų kokių daugelis per miegus nemato. Taip nutiko ir sekmadienį ryte, rašoma „Orai ir klimatas Lietuvoje“ feisbuko grupėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jos, užfiksuoti gražiai atrodantys ir dažniau vasaromis pastebimi mammatus (tešmeniškieji) debesys.

Kadangi dangaus papyčiai formuojasi nestabilioje atmosferos aplinkoje, dėl to lakūnams primygtinai rekomenduojama vengti tokio tipo debesų darinių, nes gali stipriai pakratyti nevienodai žemyn judantys oro srautai.

Vilniaus universiteto tinklalapyje rašoma, kad tai yra nedideli apvalios formos išsikišimai apatinėje debesies dalyje. Tai gan retas debesų, persiformuojančių besileidžiančiame oro tūryje, pavyzdys.

Nutrūkus intensyviems konvekciniams procesams (kai debesies viršūnėje susikaupia didelis debesų elementų kiekis), prisotinto oro tūriai pradeda sklisti horizontalia kryptimi. Esant didelei debesies elementų (ledo kristalų ir vandens lašelių) koncentracijai, oras debesyje tampa sunkesnis už aplinkos orą ir jis pradeda leistis. Besileidžiančio oro temperatūra išauga, tačiau didelis kiekis šilumos yra panaudojamas debesų elementų tirpinimui ir garinimui.

 
[Vokietija+Kuponas] Net 830€ pigiau įspūdingos energijos stotelės, kurios tarnaus bent 10 metų! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („TALLPOWER V2400“)
6353 2 1

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

LiFePo4, 2160Wh, 2400W, UPS, 13 jungčių ir kt.

Išsamiau

Jei šiam procesui reikalingas šilumos kiekis yra didesnis už gaunamą drėgnaadiabatinio leidimosi metu, besileidžiantis oras išlieka vėsesnis ir toliau juda žemyn kartu su debesų elementais. Todėl, apatinėje debesies dalyje išryškėja nedideli apvalios formos išsikišimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: