Padėjo į pavėsį. Mėlynasis banginis vėl tapo sunkiausiu kada nors Žemėje gyvenusiu gyvūnu  ()

Amžiną klausimą, kuriam gyvūnui priklauso didžiausios gyvos būtybės Žemėje titulas, ką tik sukrėtė naujausias tyrimas, kuris paneigia ankstesnes išvadas apie banginį Perucetus colossus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. mokslininkai teigė, kad šis 39 mln. metų senumo gyvūnas pranoko mėlynojo banginio svorį.

Tačiau naujasis tyrimas paneigia šį teiginį ir patvirtina, kad mėlynasis banginis yra didžiausias gyvūnas, kada nors gyvenęs mūsų planetoje.

Ekstremalus dydis labai domina evoliuciją. Jis lemia daugelį organizmų biologijos bruožų.

Ypač įdomu apibrėžti didelius stuburinius, įskaitant banginius, sausumos dinozaurus ir išnykusius jūrų roplius.

Ilgą laiką buvo manoma, kad mėlynasis banginis (Balaenoptera musculus) yra pranašesnis už visas kitas rūšis. Tačiau neseniai dėmesį patraukė Peru aptiktas eoceno bazilozaurinis banginis Perucetus colossus.

Praėjusiais metais apskaičiuota jo kūno masė viršijo šiuolaikinių mėlynųjų banginių kūno masę, o tai meta iššūkį mūsų supratimui apie stuburinių dydžio ribas.

[Vokietija] „Palaiko iki 4K. Už tokią kainą žiauriai geras vaizdo projektorius! Puikus modelis visiems“ (Video, „Wanbo TT“)
3253

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

Tačiau ar šis senovinis milžinas iš tiesų buvo sunkesnis už mėlynąjį banginį?

Iš pradžių tyrėjų komanda savo išvadas grindė Perucetus colossus fosilinėmis liekanomis, kurias sudarė trylika slankstelių, keturi šonkauliai ir šlaunikaulis.

Ekstrapoliacija iš šių fragmentų leido daryti prielaidą, kad P. colossus skeleto svoris turėjo būti du-tris kartus didesnis už esamų mėlynųjų banginių skeletų svorį, nes jo kaulai buvo itin tankūs.

Tačiau naujojo tyrimo autoriai, vadovaujami profesorių Ryosuke Motani ir Nicko Pyensono, suabejojo šiomis išvadomis.

 

Jie pažymėjo, kad dėl apskaičiuoto didelio P. colossus svorio jam būtų buvę sunku egzistuoti vandenyje, nes būtų reikėję nuolat plaukti prieš gravitaciją.

Apskaičiavimų klaidos buvo nustatytos dviejose pagrindinėse srityse.

Pirma, bendras skeleto svoris, pagal kurį buvo ekstrapoliuojamas kūno dydis, neatitiko šiuolaikinių gyvūnų augimo dėsningumų.

Antra, kūno svoris galėjo būti pervertintas dėl itin storų P. colossus kaulų, vadinamų pachyosteoskleroze.

Pasvėrę šiuos parametrus, mokslininkai suabejojo ankstesniais įverčiais. Priešingai ankstesniems teiginiams, buvo padaryta išvada, kad Perucetus neviršijo šiuolaikinių mėlynųjų banginių kūno masės.

 

Priklausomai nuo keliamų hipotezių ir taikomų metodų, tyrėjai apskaičiavo, kad jo svoris siekė 60-70 tonų, o ilgis – septyniolika metrų.

Net ekstrapoliavus ilgį iki dvidešimties metrų, didžiausi įverčiai siekė 98-114 tonų, o tai vis tiek yra mažiau už tiesiogiai išmatuotą mėlynųjų banginių svorį.

Iš tikrųjų vidutinis suaugusio mėlynojo banginio svoris paprastai būna 100-200 tonų.

Tačiau kai kurie išskirtiniai žinduoliai gali viršyti šiuos skaičius, kartais pasiekdami nuo 200 iki 270 tonų.

Šiame tyrime išryškėja sunkumai, susiję su ekstremalaus dydžio organizmų nustatymu, ir pabrėžiama griežtos metodikos svarba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()