Amžini priešai drauge. Vienintelė vieta Žemėje, kurioje kartu gyvena krokodilai ir aligatoriai (Foto, Video)  ()

Tyrėjai rado vienintelę vietą planetoje, kur grėsmingi aligatoriai ir krokodilai sugyvena vienas šalia kito.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krokodilai ir aligatoriai yra nepaprastai panašūs ir klesti panašiose buveinėse, niekada negyvendami greta. Visame pasaulyje yra tik viena vieta, kur šie plėšrūnai sugyvena vienas šalia kito – tai Evergleidso (Everglades) nacionalinis parkas Pietų Floridoje (JAV), rašo „IFLScience“.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad krokodilai ir aligatoriai Žemėje gyveno ilgą laiką: mokslininkams pavyko atsekti Crocodylomorpha, archozaurų grupės, kuriai priklauso krokodilai, aligatoriai ir jų tolimi giminaičiai, egzistavimą maždaug prieš 145 mln. metų šiuolaikinėje Europoje.

[Premjera] Jau galima įsigyti CES 2024 ekspertus sužavėjusius robotus! Revoliucinės technologijos už juokingas kainas (Video)
2684 2

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Iš Lenkijos - saugus ir greitas pristatymas

„Narwal Freo X Plus“ ir „Narwal Freo X Ultra“

Išsamiau


Misisipės aligatorius (Heather Paul, CC BY-ND 2.0​)

Po kurio laiko Šiaurės Amerikoje ši grupė dar labiau išsiskyrė, nes krokodilai galėjo toleruoti sūrų vandenį, o aligatoriai – ne. Pasak Londono Gamtos istorijos muziejaus paleontologo Paulo Barretto, manoma, kad šiandieninių aligatorių ir krokodilų protėviai išsivystė Šiaurės Amerikoje, po to aligatoriai liko Amerikos ribose, o krokodilai išplito visame pasaulyje.

 

Manoma, kad gebėjimas kirsti sūraus vandens telkinius leido krokodilams pasklisti platesnėje teritorijoje nei aligatoriai. Šiandien krokodilai tiesiogine prasme randami visame pasaulyje, įskaitant atogrąžų vandenynus, o aligatoriai gali gyventi tik gėlame vandenyje.

3
Amerikinis krokodilas (Tomás Castelazo, CC BY-SA 2.5​)

JAV gyvena dvi krokodilų rūšys: Misisipės aligatorius, dar žinomas kaip amerikinis aligatorius (Alligator Mississippiensis) ir amerikinis krokodilas (Crocodylus acutus). Misisipės aligatoriai paprastai aptinkami pietryčių JAV, o Amerikos krokodilai gyvena pietinės Floridos pakrantės zonose. Abi rūšys nemėgsta viena kitos draugijos, tačiau yra vienas taškas Žemėje, kur jos tiesiogine prasme sugyvena drauge.

 

Šiauriausiame krokodilų arealo taške ir piečiausiame aligatorių arealo taške yra vieta, kurioje kartu gyvena aligatoriai ir krokodilai – tai Evergleidso nacionalinis parkas. Abi rūšys gyvena parke, o Okeechobee ežeras parūpina aligatoriams reikalingą gėlą vandenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()