Kraupus siurprizas. Bananuose slepiasi vienas nuodingiausių ir agresyviausių pasaulio monstrų (Video)  ()

Tyrėjai perspėja, kad kai kurie pavojingiausi vorai Žemėje gali slėptis tropiniuose vaisiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brazilijos klajojantys vorai (Phoneutria gentis), dar žinomi kaip ginkluotieji vorai arba bananiniai vorai, yra vieni pavojingiausių ir nuodingiausių gyvūnų Žemėje. Tyrėjai daug kartų juos priskyrė prie nuodingiausių pasaulyje vorų ir nesiliauja perspėję, kad šios „pabaisos“ gali slėptis tropiniuose vaisiuose, rašo „IFLScience“.

Nuodingumu jam prilygsta tik Australijos piltuvėltinklis voras (Sydney funnel-web spider, Atrax robustus).

Kur gyvena Brazilijos klajojantys vorai?

Šios rūšies atstovai gyvena Pietų Amerikos šiaurėje, o bent viena rūšis paplitusi ne tik Brazilijoje. Pasak Floridos universiteto (JAV) mokslininkų, Phoneutria fera ir Phoneutria nigriventer yra garsiausios klajojančių vorų rūšys, nes jos dažnai „keliauja“ į užsienį ir pasirodo naujienų pranešimuose – šių dviejų rūšių atstovai kitose šalyse atsiduria su bananų siuntomis, sukeldami chaosą visame pasaulyje. Dėl jų net kartais uždaromi prekybos centrai!

[Vokietija+mažiausia kaina] Su tokiu dviračiu nors ir į kalnus: 21 Shimano pavara, 30 km/h greitis, vienu įkrovimu iki 80 km, LCD ekranas ir skirtingi važiavimo režimai (Video, „Samebike MY-SM26“)
3646 1

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Brazilijos klajojančių vorų matmenys

Mokslininkai pastebi, kad Brazilijos klajojančių vorų dydis priklauso nuo rūšies, pavyzdžiui, kai kurių kojos gali siekti 18 centimetrų. Taip pat žinoma, kad šių rūšių atstovai yra labai karingi, todėl pajutę grėsmę vargu ar bandys trauktis – vorai dažniau atsistoja ant užpakalinių kojų ir ruošiasi pulti.

 

Įkandimo pasekmės

2023 m. atliktame tyrime mokslininkai nustatė, kad vien Brazilijoje kasmet užregistruojama beveik 4000 Phoneutria nigriventer įkandimų. Šių vorų nuodai veikia žmogaus nervų sistemą ir sukelia tokius simptomus:

  • dvejinimasis akyse;
  • nereguliarus širdies plakimas;
  • ilga skausminga erekcija (žinoma kaip priapizmas).

 

Tyrėjai nustatė, kad šie simptomai atsiranda dėl neurotoksino PhTx3 poveikio. Deja, Brazilijos klajojančio voro įkandimas žmogui gali būti mirtinas.

Laimei, mokslininkai sukūrė veiksmingą priešnuodį, kurio pakanka išgelbėti žmogų, įkandus šiems vorams. Beje, 2019 metais mokslininkai išsiaiškino, kad ši rūšis savo nuodus pritaikė stuburiniams gyvūnams, o ne driežams ir varliagyviams gaudyti, o tai gali paaiškinti, kodėl nuodai tokie toksiški žmonėms.

Nenuostabu, kad jų mokslinis pavadinimas Phoneutria graikų kalba reiškia „žudikas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()