„Tai ne dinozauras.“ Rastas beveik visiškai sveikas „Triaso tankas“ (Foto)  ()

„Triaso tankas“, kuris „valdė pasaulį prieš dinozaurus“, rastas su „70 % nepaliestais“ šarvais – tai šiuolaikinio žvėries pusbrolis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovinis į krokodilą panašus žvėris, žinomas kaip „Triaso tankas“, buvo rastas su beveik nepažeista šarvų dalimi.

Tai ne dinozauras. Šis padaras priklausė aetozaurams, kurie išnyko maždaug prieš 200 milijonų metų. Aetozaurų fosilijos buvo rastos visuose žemynuose, išskyrus Australiją ir Antarktidą.

Mokslininkai teigia, kad jie „valdė pasaulį prieš dinozaurus“ ir pasižymėjo savo sunkiais šarvais.

Po to, kai Teksaso mokslininkai rado egzempliorių su beveik visais išlikusiais šarvais, buvo atrasta nauja aetozaurų rūšis. Tai Garzapelta muelleri, gyvenęs maždaug prieš 215 milijonų metų.

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos „WKERSIY“ SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video)
2641

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pavadinimas kilęs iš Garzos apygardos šiaurės vakarų Teksase, kur egzempliorius buvo aptiktas. O „pelta“ pavadinime kilusi iš lotyniško žodžio, reiškiančio skydą.

Įspūdinga, kad jo šarvuotas kostiumas yra 70 % užbaigtas ir apima visas pagrindines aetozauro kūno dalis.

 

„Mes turime elementų nuo kaklo ir pečių srities iki pat uodegos galo“, – sakė Teksaso universiteto mokslininkas Williamas Reyesas.

Pasak jo, paprastai randamos labai ribotos medžiagos.

 

Garzapelta muelleri būtų labai panašus į šiuolaikinį krokodilą, bet su daugiau šarvų. Iš esmės, tai šarvuotas krokodilas“, – sakė Reyesas.

Naujasis aetozauras – senovinis krokodilo pusbrolis – padengtas kaulinėmis plokštelėmis, kurios įterptos į odą ir sudaro „mozaiką“. Jo šonuose – lenkti spygliai, apsaugantys kūną nuo plėšrūnų.

 

Skirtingai nei šių dienų mėsėdžiai krokodilai, Garzapelta muelleri greičiausiai buvo visaėdis.

Įdomu tai, kad fosilija iš tikrųjų buvo rasta prieš kurį laiką, bet tik dabar buvo priskirta naujai rūšiai. Ji buvo laikoma Teksaso technikos universiteto fosilijų kolekcijoje, kol ją pastebėjo Reyesas.

 

 

„Šie egzemplioriai buvo iškasti ne vakar“, – sakė aetozaurų ekspertas Billas Parkeris, dirbantis palaeontologu Suakmenėjusio miško nacionaliniame parke.

„Jie guli muziejuje dešimtmečius ir tereikia tokio žmogaus, kaip Williamas, kad pagaliau nuspręstų juos ištirti ir atgaivinti“, – pridūrė Parkeris.

Tyrimas buvo paskelbtas „The Anatomical Record“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()