100 kartų mažesni už smėlio grūdelį. Koks yra mažiausias gyvas padaras Žemėje (Foto)  ()

Kol kas šios mikroskopinės būtybės laikomos mažiausiomis, tačiau mokslininkai mano, kad yra ir mažesnių organizmų.


Varlė Brachycephalus pulex ant Brazilijos 1 realo monetos
Varlė Brachycephalus pulex ant Brazilijos 1 realo monetos
© Saber Atualizado (asmeninis albumas) | https://twitter.com/AtualizadoSaber/status/1758055592210391203

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias iš šiuo metu Žemėje gyvenančių gyvūnų yra mėlynasis banginis. Tačiau mažai žmonių žino, kurie gyvi padarai laikomi mažiausiais mūsų planetoje. Kokie tai mikroskopiniai organizmai, kurių dydis 100 kartų mažesnis už smėlio grūdelio dydį? Apie tai rašo „Live Science“.

Mokslininkų teigimu, Žemėje dar yra daug nežinomų rūšių, kurias reikia atrasti, ir galbūt jos bus mažesnės už mikroskopinius bestuburius, priklausančius Myxozoa klasei.

Išskirtinis pasiūlymas elektronikos mėgėjams, auto diagnostikai ir meistrams - bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje skaitmeninis osciloskopas + signalo generatorius (Video, „Hantek DSO2D15“)
5253 5

Bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

Super funkcionalumas

Išsamiau

Kol kas šie padarai laikomi mažiausiais gyvūnais Žemėje. Daugelis šių bestuburių rūšių, net ir suaugę, susideda tik iš vienos ląstelės. Šių organizmų dydis siekia tik 0,02 mm, tai yra apie 100 kartų mažiau smėlio grūdelio dydį.

Myxozoa klasės bestuburiai yra parazitiniai organizmai. Dauguma rūšių gamina sporas, kurios platinamos vandenyje. Šių sporų ląstelės prasiskverbia ir vystosi tiek stuburiniuose šeimininkuose, kaip žuvys, tiek bestuburiuose, pavyzdžiui, žiedinėse kirmėlėse.

Nors kai kurios rūšys savo šeimininkams sukelia ligas, daugelis yra nekenksmingos. Dėl jų nekenksmingumo ir mažo dydžio mokslininkai dažnai nepastebi šių bestuburių, tačiau Žemėje yra tūkstančiai šių būtybių rūšių.

 

Nors Myxozoa klasės bestuburiai yra mažiausi gyvūnai Žemėje, verta paminėti tuos, kurie savo grupėje yra mažiausi.

Šiuo metu mažiausių žinduolių Žemėje titulą dalijasi kirstukas etruskų nykštukas (Suncus etruscus) ir kiaulianosis šikšnosparnis (Craseonycteris thonglongyai). Kirstukai pasiekia 5 cm ilgį, o šikšnosparniai – nuo 2,9 iki 3,3 cm. Tačiau šikšnosparniai taip pat turi sparnus ir jų ilgis siekia 15 cm.

 

Mažiausiu stuburiniu gyvūnu Žemėje šiuo metu laikoma varlė Brachycephalus pulex, kuri gyvena Brazilijoje. Mokslininkai išsiaiškino, kad suaugusios patelės vidutinis ilgis yra tik 8,15 mm, o patinų – 7,1 mm.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()