Kodėl kačių šlapimas taip dvokia. Mokslininkai rado atsakymą. Kaip pašalinti aštrų kvapą  ()

Mokslininkai išsiaiškino, kas sukelia unikalų ir aštrų kačių šlapimo kvapą, ir dabar žino, kaip jį efektyviai panaikinti.



© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/cat-mieze-domestic-cat-animal-pet-funny-149568

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės ir katės gyveno vienas šalia kito tūkstančius metų, tačiau, kad ir kokie mieli būtų mūsų augintiniai, negalima paneigti, kad jų šlapimas turi neįtikėtinai bjaurų kvapą, ypač išpurkštas ant paviršių, rašo „Daily Mail“.

Anksčiau mokslininkai nebuvo tikri, kodėl šlapimas, išpurkštas ant paviršių, kvepia blogiau nei šlapimas, kačių kraiko dėžutėje. Tačiau dabar jie mano radę atsakymą. Naujame tyrime Iwate universiteto (Japonija) komanda nustatė, kad kačių šlapime yra daug baltymų, vadinamų kauksinu (cauxin).

Tyrimo autoriai daro prielaidą, kad būtent ši medžiaga didina šlapimo „įmirkumą“* (wetting). Paprasčiau tariant, būtent šios medžiagos lemia, kad kačių šlapimas geriau „prilimpa“ prie paviršių ir greitai išdžiūsta, išskirdamas daug dvokiančių lakiųjų junginių.

[Kuponas+EU!] Tik 189€ už puikias lazerines graviravimo stakles. Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2809 2

Ypatingai gera kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

*Įmirkumas (wetting) yra skysčio gebėjimas palaikyti kontaktą su kietu paviršiumi, atsirandantis dėl tarpmolekulinės sąveikos.

Ne paslaptis, kad, kaip ir daugelis kitų gyvūnų, katės tarpusavyje bendrauja uosdamos ir purkšdamos šlapimą ant vertikalių paviršių, pavyzdžiui, sienų ar medžių. Tačiau kai mūsų namuose gyvena katės, tokio elgesio „aukos“ tampa kilimai ir kiti namuose esantys daiktai.

Mokslininkai anksčiau manė, kad išpurkštas katės šlapimas dvokia labiau už šlapimą kraiko dėžutėje, nes jame yra papildomų cheminių medžiagų iš išangės sekretų. Naujame tyrime mokslininkai patikrino šią teoriją, lygindami trijų rūšių kačių šlapimą: purškiamą, šlapimą iš kraiko dėžutės ir surinktą tiesiai iš šlapimo pūslės.

 

Mokslininkai atliko visų trijų mėginių cheminę analizę ir nustatė didelį panašumą, nepaisant to, iš kur jie buvo paimti. Kačių, uodusių mėginius, elgesys taip pat rodo, kad vieno gyvūno mėginiai „kvepia“ taip pat, nesvarbu, ar jie išpurškti, ar ne. Taigi mokslininkai padarė išvadą, kad nepriklausomai nuo to, iš kur buvo paimti šlapimo mėginiai, jie buvo vienodi, nors žmonėms jie „kvepia“ skirtingai.

Tačiau atlikdami bandymus mokslininkai pastebėjo, kad kačių šlapimo mėginiai „lengvai prilipo“ prie plastikinių švirkštų, kuriuose jie buvo laikomi.

Pagrindinio tyrimo autoriaus Reyo Uenoyama teigimu, jau žinoma, kad kačių šlapime yra daug kauksino, todėl dabar mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kokią įtaką medžiaga turi išpurkšto šlapimo kvapui.

 

Paprastai skysčio „įmirkumas“ ant kieto paviršiaus didėja mažėjant paviršiaus įtempimui. Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad didelė baltymų koncentracija kačių šlapime gali sumažinti kačių šlapimo paviršiaus įtempimą ir padidinti lakiųjų šlapimo junginių išsiskyrimą iš vertikalaus paviršiaus, ant kurio buvo išpurkšta šlapimo.

Lygindami kačių šlapimą su mėginiais, iš kurių buvo pašalintas baltymas, mokslininkai nustatė, kad šlapimas su baltymais turėjo daug mažesnį paviršiaus įtempimą ir bandymo metu parodė žymiai didesnį sukibimą su vertikaliomis stiklo plokštelėmis.

Tačiau kai tas pats šlapimo mėginys buvo užpiltas ant smėlio ir uždengtas, kvapo nesijautė.

Pasak profesoriaus Miyazaki, mokslininko, kuris pirmasis atrado, kad kačių šlapime yra kauksino, skysti išpurkšto šlapimo lašeliai, palyginti su įprastu šlapimu, lengvai išdžiūsta ant paviršiaus ir taip išsiskiria lakios medžiagos.

Kaip pašalinti katės šlapimo kvapą

 

Norint pašalinti katės kvapą į naminių gyvūnėlių maistą galima pridėti kauksino inhibitorių*. Tačiau mokslininkai perspėja, kad tai nėra pats lengviausias ir saugiausias būdas.

* inhibitoriai slopikliai, medžiagos, lėtinančios arba stabdančios chemines reakcijas.

Kaip paprastesnę alternatyvą, mokslininkai rekomenduoja šlapimo paveiktą vietą valyti medžiagomis, turinčiomis metalo jonų, pavyzdžiui, aukso, sidabro ar vario. Mokslininkai nustatė, kad šie jonai gali jungtis su lakiomis cheminėmis medžiagomis, kurios yra atsakingos už kvapą. Taip galima efektyviai pašalinti kvapo šaltinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(20)
(-11)

Komentarai ()