Vaiduokliški šešėliai naktį. Pirmą kartą. Nufilmuota tikra drama 20 metrų aukštyje (Video)  ()

Pirmą kartą mokslininkai nufilmavo, kaip plėšrūnas medžioja nakvojančius babuinus.


Medžiojantis leopardas
Medžiojantis leopardas
© BBC Earth (stop kadras) | https://youtu.be/qGtog5WdqHU?si=RefQK8Q_n5dvT8Er

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje gyvena milijonai gyvūnų, o kai kurie iš jų yra tokie pavojingi, kad tyko savo grobio bet kuriuo paros metu ir bet kokiame aukštyje.

Naujajame Davido Attenborougho BBC seriale „Žinduoliai“ (Mammals) pirmą kartą istorijoje buvo parodyti kraują stingdantys kadrai, kuriuose užfiksuotas 20 metrų aukštyje nakvojančius geltonuosius babuinus (Papio cynocephalus) medžiojantis afrikinis leopardas (Panthera pardus pardus), rašo „IFLScience“.

[Iš Lenkijos] „Engwe“ švenčia savo 10-ąjį gimtadienį! Su kuponais mažiausios kainos istorijoje ir el. dviračiai dovanų!
4267 1

Tokie išpardavimai būna tik kartą per dešimtmetį. Ir „Engwe“ kompanija švęsdama savo veiklos jubiliejinį gimtadienį paruošė beprotiškų pasiūlymų.

Išsamiau

Naujojo serialo „Žinduoliai“ pirmoje serijoje, pavadintoje „Tamsa“ (Dark), pasakojama apie tai, kaip kurios rūšys sugebėjo prisitaikyti prie aktyvaus gyvenimo būdo naktį. Mokslininkai pastebi, kad ši evoliucija įvyko reaguojant į itin aktyvaus plėšrūno – žmonių – pasirodymą.

Afrikiniai leopardai turi nuostabias vizualines adaptacijas, kurios leidžia jiems sekti ir nužudyti grobį tamsoje, net kai grobis yra medyje, 20 metrų aukštyje. Mokslininkams pirmą kartą pavyko užfiksuoti šį nuostabų plėšrūnų elgesį.

 

Babuinai arba geltonieji babuinai yra aktyvūs dieną, tačiau sutemus lipa į medžius ilsėtis į „miego giraitę“, kuri dažniausiai yra jų teritorijos centre. Tokio poilsio privalumas yra tas, kad jie yra saugūs nuo sausumos plėšrūnų. Tačiau, kaip rodo vaizdo įrašas, net aukštis ne visada gali apsaugoti babuinus nuo leopardų atakų.

Leopardų regėjimas yra pritaikytas taip, kad jie galėtų medžioti naktį. Už tinklainės jie turi atspindintį sluoksnį, vadinamą tapetumu, galintį sugerti mažiausią šviesos kiekį.

 

Pasak vaizdo įrašo autorių, filmuota medžiaga, kurią jiems pavyko užfiksuoti, atskleidžia vieną iš nuostabių būdų, kaip gyvūnai išsivystė aktyvų gyvenimo būdą net naktį.

Mokslininkai pastebi, kad leopardai medžioti leidžiasi tik tamsiausiomis naktimis. Jei Mėnulis yra priešpilnis, plėšrūnai laukia jo nusileidimo, nes šviesos trūkumas jiems yra privalumas. Ten, kur matome absoliučią tamsą, leopardai gali pamatyti savo grobį. Plėšrūnai juda nuo šakos ant šakos ir gali tiksliai nustatyti atstumą iki grobio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()