Mokslininkams panika. Pasaulis ant katastrofos ribos  (1)

Mokslininkai išsigandę, net jie negali nuspėti, kas laukia ateityje.


Šių metų kovas buvo 1,68 laipsnio šiltesnis nei ikiindustriniais laikais
Šių metų kovas buvo 1,68 laipsnio šiltesnis nei ikiindustriniais laikais
© Janee (CC BY 3.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stora_Enso_88.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato kaita atneš daug nežinomųjų, jei iki metų pabaigos pasaulinė temperatūra nenukris, sakė NASA Godardo instituto direktorius Gavinas Schmidtas.

„Jei iki vasaros pabaigos Šiaurės Atlante ar kitur vis dar bus rekordinės temperatūros, tada tikrai judame į nežinią“, – sakė Schmidtas ir pridūrė, kad pasaulis gali pereiti į dar greitesnių klimato pokyčių fazę, praneša BBC.

Šių metų kovo mėnuo buvo iki šiol šilčiausias pasaulyje ir yra dešimtas mėnuo iš eilės, kuris laikomas šilčiausiu istorijoje, o pagrindinė to priežastis – El Ninjo orų reiškinys, kuris, kaip tikimasi, artimiausiu metu sustos.

El Ninjo, prasidėjęs pernai birželį ir pasiekęs piką gruodį, sukuria papildomą šilumą tokiomis sąlygomis, kai šiluma jau padidėja dėl didelio masto iškastinio kuro deginimo.

Išskirtinis pasiūlymas elektronikos mėgėjams, auto diagnostikai ir meistrams - bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje skaitmeninis osciloskopas + signalo generatorius (Video, „Hantek DSO2D15“)
5243 5

Bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

Super funkcionalumas

Išsamiau

ES klimato kaitos stebėjimo tarnyba „Copernicus“ paskelbė, kad šių metų kovas buvo šilčiausias kovas matavimų istorijoje – jūros paviršiaus temperatūra taip pat pasiekė naują absoliutų mėnesio pasaulinės jūros temperatūros rekordą.

Mėnesiniame informaciniame biuletenyje „Copernicus“ teigiama, kad kiekvienas iš pastarųjų dešimties mėnesių buvo šilčiausias kada nors užfiksuotas pasaulyje, palyginti su atitinkamu mėnesiu ankstesniais metais.

 

Tai buvo ne tik dešimtas mėnuo iš eilės, kai buvo sumuštas karščio rekordas, bet ir pasaulinė vidutinė temperatūra per pastaruosius 12 mėnesių yra aukščiausia kada nors užfiksuota ir viršija priešindustrinį vidurkį 1,68 laipsnio Celsijaus dėl dešimtmečių šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurių poveikį nuo 2023 metų vidurio ypač sustiprino El Ninjo fenomenas“, – sakė ES klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ tyrėja Samantha Burgess.

Nors mokslininkai nėra tikri, kaip klostysis sąlygos Ramiojo vandenyno regione, dabartinės prognozės rodo, kad dar šiais metais gali įvykti šaltoji El Ninjo fazė, dėl kurios gali laikinai sumažėti pasaulinė oro temperatūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(2)
(12)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: