Rusijos mokslininkai polediniame Antarktidos ežere rado naujų gyvybės formų  (2)

Rusijos mokslininkai teigia atradę naujo tipo bakterijų po ledu įkalintame Antarktidos ežere, informuoja BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos mokslininkai tyrinėjo mėginius, paimtus iš Vostoko ežero - didžiausio poledinio ežero Antarktidoje. Pernai mokslininkų komanda pragręžė beveik 4 km storio ledo sluoksnį ir paėmė ežero vandens mėginius. Manoma, kad Vostoko ežeras milijonus metų buvo atskirtas nuo išorinio pasaulio. Yra tikimybė, kad tokiuose izoliuotuose vandens telkiniuose yra mokslininkams nežinomų mikroorganizmų.

„Atmetę visus galimus mėginio užteršimo elementus, radome DNR, kuri nesutampa su jokiu pasaulio duomenų bazėse esančiu žinomu tipu“, - sakė Sankt Peterburgo Branduolinės fizikos instituto genetikos laboratorijos mokslininkas Sergejus Bulatas.

S. Bulatas pridūrė, kad mokslininkai atidžiau tiria vieną bakterijų formą, kurios DNR yra mažiau nei 86 proc. panaši į iki šiol žinotomis formomis.

Vostoko ežero gręžimo projektas buvo planuojamas ne vienerius metus. Rusai Vostoko mokslinę stotį įkūrė 1956 metais ir netrukus nustatė, kad po ledu yra vandens. Tačiau tik paskutinį 20 amžiaus dešimtmetį Didžiosios Britanijos mokslininkai radaru nustatė tikrąjį ežero dydį. Vostoko ežeras apima 15 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą, o gylis kai kur siekia daugiau nei 800 metrų. Vostoko ežeras yra panašaus dydžio kaip Baikalas Sibire.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (2)