Greičiausias sausumos gyvūnas planetoje – ne gepardas  (12)

Koks dar Usainas Boltas! Greičiausias planetos gyvūnas yra netgi ne gepardas, netikėtą žinią skelbia žurnalas „Science Magazine“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-04-29 Greičiausias sausumos gyvūnas planetoje – ne gepardas  (12)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gepardas greičiausias tik tarp stuburinių. O absoliučiai greičiausias Žemės gyvūnas yra maža Pietų Kalifornijoje besiveisianti erkė Paratarsotomus macropalpis. Ji per 1 s nukeliauja 322 savo kūno ilgiams prilygstantį atstumą. Beje, ji taipogi bėga (neskraido).

Jei tokiu greičiu sugebėtų bėgioti žmogus, pavertus į labiau suprantamą km/val. matuojamą greičio skaitinę vertę išeitų, kad mes lakstytume… 2090 km/val. greičiu. Tokiu greičiu bet kuris iš mūsų pasitreniravęs aplink Žemę apibėgtų per 20 val. Tokiu greičiu neskraidydavo nė legendiniai keleiviniai laineriai „Concorde“.

Jei tuo pačiu matu vertintume greičiausiu daugelio laikomo gepardo greitį, išeitų, jog jis maksimaliu greičiu per sekundę įveikia atstumą, lygų 16 jo kūno ilgių ir gali išvystyti maždaug 112 km/val. maksimalų greitį, rašoma žurnale „Science Magazine“.

Erkės-rekordininkės greitį tyrėjai užfiksavo didelės spartos filmavimo kamera, o savo tyrimo rezultatus pristatė 2014 m. „Experimental Biology“ konferencijoje San Diege (JAV) bei žurnale „FASEB Journal“. Beje, ši erkė pasižymi ir kitais unikaliais gebėjimais: ji moka žaibiškai sustoti ir keisti judėjimo kryptį, išgyvena ant asfalto, šiam įkaitus iki 60°C. Daugelis kitų gyvūnų tiek neištvertų.

Atidžiau panagrinėjus, kaip visa tai atlieka mažoji erkė, gautas žinias būtų galima pritaikyti projektuojant mažuosius robotus.

(50)
(20)
(16)

Komentarai (12)