Ką reiškia lipdukuose ant vaisių ir daržovių matomi skaičiai: galima atpažinti GMO, ekologiškus ir tradicinės žemdirbystės produktus  (3)

Apsilankę prekybos centre galime pastebėti, kad daugelis vaisių ar daržovių turi tam tikrus lipdukus. Mat ir lipdukai būna skirtingi – kitokie skaičiai arba raidės. Pasirodo, jog pastarieji visgi turi svarbią reikšmę. Brightside.me paaiškina, ką iš tiesų lipdukai reiškia ir kodėl geriau ieškoti vaisių ar daržovių su jais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-16 Ką reiškia lipdukuose ant vaisių ir daržovių matomi skaičiai: galima atpažinti GMO, ekologiškus ir tradicinės žemdirbystės produktus  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4 skaičių kodas, prasidedantis 3 ar 4

Jei lipdukai prasideda šiais skaitmenimis, tai reiškia, kad vaisius ar daržovė buvo gaminti naudojant šiuolaikinius žemdirbystės metodus, t. y. daug trąšų, pesticidų (medžiagos, skirtos kovai su nepageidaujamais organizmais).

5 skaičių kodas, prasidedantis 8

Kai lipdukas prasideda skaičiumi 8, vaisius ar daržovė genetiškai modifikuoti. Genetiškai modifikuoti produktai kelia daug ginčų. Tyrimai rodo, kad melionai, bananai bei papajai yra tie vaisiai, kurie genetiškai modifikuojami dažniausiai.

5 skaičių kodas, prasidedantis 9

Toks lipdukas nurodo, kad vaisius ar daržovė buvo auginami nenaudojant jokių chemikalų. Tai ekologiškas produktas.

Lipduko nėra

Dažniausiai žmonės ieško vaisių, kurie neturėtų lipdukų. Iš tiesų, tai gali būti ir pavojinga. Mat importuotas produktas turi būti pažymėtas. Jei lipduko nėra, gali būti, kad nuimtas dėl tam tikrų priežasčių. Todėl geriau rinktis žymėtus vaisius ar daržoves.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(22)
(2)
(20)

Komentarai (3)