Štai kas ateityje gali pakeisti įprastą benziną: sukurtas išskirtinis ir nebrangus būdas, kaip iš oro gauti anglies dvideginį ir gaminti degalus  (5)

Kanadoje sukurta technologija, kurią naudojant, anglies dioksidą galima gauti tiesiai iš oro. Tokiu būdu gaunamų dujų tonos kaina neviršytų 232 dolerių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-12 Štai kas ateityje gali pakeisti įprastą benziną: sukurtas išskirtinis ir nebrangus būdas, kaip iš oro gauti anglies dvideginį ir gaminti degalus  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados kompanijos Carbon Engineering specialistai sukūrė būdą anglies dvideginį išgauti tiesiai iš atmosferos cheminių reakcijų ciklu. Technologijos kūrėjų teigimu, jų metodas išskirtinis būdas — maži kaštai, lyginant su kitais metodais. Proceso aprašymas publikuotas žurnale Joule.

Naująja technologija išgautos dujos galės būti panaudotos kuro gamybai. Dabar egzistuoja keli kuro gavimo iš CO2 metodai: tam naudojamos naudojamos membranos, kuriomis atskiriamas deguonis ir anglies monoksidas, o taip pat specialūs katalizatoriai.

Kanados inžinierių metodas nėra pirmasis šios srities pasiūlymas, CO2 iš atmosferos išgauti galima įvairiai. Tačiau dauguma šių technologijų brangios: atstovai teigia, kad jų technologija išgautų dujų tonos savikaina bus 94 – 232 doleriai.

Naujojo metodo autoriai siūlo anglies dvideginio turintį orą rinkti konstrukcijomis, primenančiomis dabartinius aušinimo bokštus. Į vidų įtraukiamas oras reaguoja su šarmo tirpalu. Skystis užšaldomas, o paskui pamažu kaitinamas, kol įgauna tirštos suspensijos konsistenciją. Vykstant cheminių reakcijų ciklui, medžiaga reaguoja su gesintomis kalkėmis, paskui išsiskiria anglies dioksidas. Iš dujų galima gaminti benziną, dyzeliną ir aviacinį žibalą.

Pasak inžinierių, atsižvelgiant į visus kaštus, toks kuras bus brangesnis už įprastą benziną. Tačiau gamintojai vis viena galės konkuruoti su įmonėmis, kurą išgaunančiomis standartiniais metodais: „įprasto“ benzino kainoje didelę dalį sudaro ekologiniai mokesčiai, ir jie vis didėja.Carbon Engineering technologiją jau išbandė nedidelėje įmonėje Britų Kolumbijoje. Jeigu kompanijai pavyks rasti sponsorių, inžinieriai planuoja statyti didelę nauja technologija pagrįstą CO2 išgavimo įmonę ne vėliau, nei 2021 metais.



(30)
(5)
(25)

Komentarai (5)