Mokslininkai: iš palydovų nuotraukų matyti – Arkties ledas nyksta bauginančiu greičiu  ()

Nauji palydoviniai duomenys atskleidė, kad ledas Arktyje tirpsta „bauginančiu greičiu“ dėl perteklinės šilumos, kurią sukelia žmonių išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duomenys rodo, kad sezono pabaigoje daugiametis Arkties ledas 2021 m. buvo maždaug 50 cm plonesnis nei 2019 m. – vos per trejus metus sumažėjo maždaug 16 proc. Jį keičia mažiau pastovus sezoninis jūros ledas, kuris visiškai ištirpsta kiekvieną vasarą.

Kaip rašo „Science Alert“, per pastaruosius 18 metų Arkties vandenyno ledas neteko trečdalio savo tūrio – tai stulbinantis skaičius, kuris anksčiau galėjo būti nepakankamai įvertintas, sako tyrėjai. Tai pirmas toks tyrimas, kuriame, remiantis daugiamečiais palydovų duomenimis, įvertintas ir ledo storis, ir ant jo esančio sniego gylis.

Duomenys gauti iš aplink Žemę skriejančių palydovų ICESat-2 ir radarų CryoSat-2.

Tyrimas svarbus tuo, kad jame derinama prieš trejus metus paleisto ICESat-2 LiDAR technologija ir CryoSat-2 radaro technologija. LiDAR naudoja lazerio impulsus, o radaras – radijo bangas, tačiau abu šie prietaisai aptinka objektus (šiuo atveju sniegą ir ledą), remdamiesi jų atspindžiais.

Be šių duomenų įvertinti ledo storį yra sudėtinga, nes sniegas gali pasunkinti ledą ir pakeisti jo plūduriavimą vandenyne. Tyrime teigiama, kad praeityje, naudodamiesi klimato įrašais sniego storiui įvertinti, mokslininkai pervertino jūros ledo storį iki 20 proc. (arba 20 cm).

Žinoma, kad daugiametis ledas yra storesnis ir todėl atsparesnis tirpimui nei sezoninis ledas – jį galima laikyti savotišku Arkties rezervuaru, rašo „Science Alert“.

 

Kadangi jis senka ir jį keičia sezoninis ledas, tikimasi, kad bendras Arkties ledo storis ir tūris taip pat greitai mažės.

Sudėję ankstesnius įrašus, gautus iš senesnio ICESat palydovo, kad būtų galima pažvelgti 18 metų atgal, tyrėjai apskaičiavo, kad per šį laikotarpį sumažėjo apie 6000 kubinių kilometrų žiemos ledo tūrio.

Mažesnis ledo kiekis reiškia didžiulį ekosistemų sutrikimą. Galiausiai tai gali pakeisti svarbiausias vandenynų sroves ir paspartinti klimato kaitos procesus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()