Pasaulinį atšilimą sustabdytų atmosferoje išpurkšta siera?  (0)

Pasaulinį atšilimą gali pristabdyti aukštai stratosferoje išpurkštos sieros sluoksnis. Tokį siūlymą naujame BBC dokumentiniame filme „Penki būdai išgelbėti pasaulį" pateikia Nobelio premijos laureatas Paulas Crutzenas, rašo bbc.cu.uk. Mokslininko įsitikinimu, sieros dalelės, panašios į tas, kurias „išspjauna" vulkanai, galėtų tapti natūraliu planetos šaldymo įrankiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot P. Crutzeno, sieros dalelės atspindėtų Saulės radiaciją ir sudarytų savotišką užklotą, kuris galėtų apsaugoti Žemę nuo spindulių.

Tokią idėją jam pamėtėjo 1991 metais įvykęs didžiulis ugnikalnio išsiveržimas Pietryčių Azijoje. Tuomet Pinatubo ugnikalnis išmetė į orą maždaug 10 mln. tonų sieros. Anot mokslininko, siera 10-40 km aukštyje, padedama oro srovių, pradėjo judėti aplink planetą. Per metus ši siera tolygiai apgaubė visą Žemę. Praėjus dvejiems metams po išsiveržimo vidutinė temperatūra nukrito 0,6 laipsnio Celsijaus.

Profesorius P. Crutzenas sako nenorintis laukti kito ugnikalnio išsiveržimo. Priešingai – jam norėtųsi sustiprinti šio reiškinio efektą ir danguje dirbtinai sukurti sieros filtrą. Mokslininko siūlymu, į stratosferą turėtų pakilti šimtai raketų, pripildytų sieros. Šaldančiam sluoksniui sukurti esą reikėtų milijono tonos šios medžiagos, rašo bbc.co.uk.

Tačiau žemesniame aukštyje siera galėtų sukelti pragaištingą efektą. Per porą šimtmečių nuo pramonės revoliucijos pradžios iškastinio kuro deginimas į orą paleido daugiau nei trilijoną tonų karbono dioksido, taip pat ir sieros.

Prieš pusę amžiaus tūkstančiai žmonių mirdavo nuo sieros sukeltų kvėpavimo takų ligų. Ji taip pat sukeldavo vadinamuosius rūgščius lietus, kurie kenkia augalams ir gyvūnams. Todėl buvo priimta įvairių teisės aktų dėl sieros išmetimo į orą sumažinimo. Chemijos profesoriaus P. Crutzeno teigimu, ironiška, kad iki tol orą teršiančios gamyklos mus kartu saugojo nuo Saulės.

Tačiau didžiulio sieros išmetimo į stratosferą – antrą atmosferos sluoksnį, kuris supa Žemę 10-50 km aukštyje, - pasekmės kol kas nežinomos. Tai galėtų sukelti rūgščius lietus arba dar labiau pažeisti ozono sluoksnį.

Mokslininko įsitikinimu, pasaulinis atšilimas netrukus gali pasiekti tokį mastą, kad teks imtis radikalių priemonių. Pasak jo, reikėtų bent jau išbandyti jo siūlymą. „Aš esu pasirengęs prarasti šiek tiek ozono, jei mums pavyktų apsisaugoti nuo temperatūros kilimo ateityje", - pabrėžė P. Crutzenas.

1995 metais jis buvo apdovanotas Nobelio prizu už savo darbus aiškinant, kaip formuojasi ir nyksta ozono sluoksnis. Remdamosi jo išvadomis, įvairių šalių vyriausybės uždraudė chlorofluorokarbonus – chemikalus, naudojamus gaminant šaldytuvus ir aerozolius ir naikinančius ozono sluoksnį virš Antarktikos.

Kas tai - dar viena fantastinė idėja ar reali galimybė išvengti klimato atšilimo? Tokių gana keistų, nors ir originalių, idėjų netrūksta. Mes jau rašėme apie debesų fabrikų idėją, kurios pagrindinė mintis yra labai panaši į šią - sukurti dirbtinį filtrą Saulės spinduliams. Bet jeigu klimato atšilimas nėra vien tik šiltnamio efekto padarinys? Juk tai gali būti ir natūrali klimato kaita - šias hipotezes irgi jau publikavome. Tad ar tokie drastiški sprendimai nesukeltų dar blogesnių ir visiškai nenumatytų kataklizmų?

 

Šaltinis: Nuo pasaulinio atšilimo apsaugotų siera

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)