Nufilmuotas Amazonės indėnų pirmasis kontaktas su civilizacija (Video)  (3)

Izoliuotos genties nariai išlindo iš Amazonės atogrąžų miškų ir užmezgė kontaktą su išoriniu pasauliu, rodo vaizdo įrašas, kurį išplatino Brazilijos čiabuvių tarnyba.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-08-04 Nufilmuotas Amazonės indėnų pirmasis kontaktas su civilizacija (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įraše matyti, kaip netoli sienos su Peru palei Enviros upės krantą čiabuviai iš panojų lingvistinės grupės, nešini lankais ir vilkintys tik strėnas dengiančiais drabužiais, užmezga kontaktą su ašaninkų čiabuviais iš Šiaurės Brazilijos, rašo businessinsider.com. Viename epizode etninis ašaninka, mūvintis sportiniais šortais, duoda bananų dviem čiabuviams iš kitos genties. Pastarieji priartėja nepatikliai, greitai pačiumpa vaisius ir tuomet atsitraukia per rankos ilgį. Brazilijos ekspertai sako, kad čiabuviai veikiausiai atklydo iš Peru, kur jiems pavojų kėlė nelegalūs miškų kirtimai ir narkotikų kontrabanda. Po pirmojo kontakto, kuris įvyko birželio 26-ąją, Brazilijos Nacionalinio indėnų fondo (FUNAI) komanda nuvyko į tą vietą ir birželio 30-ąją nufilmavo antrąjį susitikimą, rašo portalas G1. Žmonės, priklausantys Rio Xinane grupei, iš pradžių pasirodė tik trumpam ir grįžo į mišką, teigė FUNAI pareigūnas Carlosas Travassosas. „Jie švilpavo ir leido gyvūnų garsus“, - sakė jis.

Per kitą vizitą į pagalbą buvo pakviesti du panoanų kalbos vertėjai.

„Jie kalba mūsų kalba. Aš taip džiaugiuosi, kad galėjome susikalbėti“, - teigė vienas iš vertėjų Jaminawa Jose Correia. Pasak jo, čiabuviai atklydo ieškoti ginklų ir sąjungininkų.

„Jie pasakojo, kad buvo užpulti ne genties narių ir kad daug žmonių mirė nuo gripo bei difterijos, pažymėjo jis svetainei G1. Antropologas Terri Aquino sakė, kad ši grupė veikiausiai atvyko ieškoti kirvių, peilių ir puodų, „Tai žmonės, ieškantys technologijų. Tai svarbu jų gyvenimui, nes tarp jų vyksta vidiniai karai, be to, jie kontaktuoja su išoriniu pasauliu“, - teigė jis. Kitame vaizdo įrašo epizode matyti, kaip čiabuviai pasiima kirvių iš etninių ašaninkų gyvenvietės.

FUNAI nurodė, kad po pirmojo vizito grupė išlindo iš miško, nes apsikrėtė gripu. Suteikti medicininės pagalbos septyniems grupės nariams buvo pasiųsta vyriausybės medikų komanda. Teisių organizacija „Survival International“ tvirtina, kad verta sunerimti, nes anksčiau gripo epidemijos yra išnaikinusios ištisas gentis.

Brazilijos Amazonės džiunglėse gyvena daugiausia su niekuo nekontaktuojančių genčių pasaulyje – 77, nurodo FUNAI.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (3)