Tikrasis Žemės dydis apnuogina žemėlapių netikslumą: JAV, Indija ir Kinija uždengtų tik dalį Afrikos  (13)

Dvimatis mūsų planetos žemėlapis – labai netikslus. Valstybių dydžiai jame iš tikrųjų atrodo kaip kreivų veidrodžių karalystėje. Tačiau du programavimo mėgėjai iš Detroito (Mičiganas, JAV) sukūrė interaktyvų pasaulio žemėlapį „Tikrasis dydis“ ("True Size Of"), kuris iliustruoja, kokios didelės iš tikrųjų yra pasaulio valstybės, kai jas palygini viena su kita ar su tam tikrais geografiniais objektais (pvz., žemynais).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interaktyviame žemėlapyje galima pasirinktą valstybę nuvilkti ant kitos pasirinktos valstybės ir pamatyti, kaip skiriasi tų valstybių teritorijos. Be to, dvimačiame žemėlapyje tikrąjį dydį iškreipia valstybės padėtis ašigalių atžvilgiu: kuo arčiau ašigalio yra teritorija, tuo ji labiau iškreipta. Daugelis geografijos mokėsi Merkatoriaus projekcijos pasaulio žemėlapiuose – šią dvimatę projekciją dar 1569 m. sukūrė flamandų kartografas Gerardusas Mercatorius. Projekcija naudota ištisus šimtmečius – juos naudoja ir Google Maps. Tačiau šio tipo žemėlapiai iškraipo tikrąsias valstybių proporcijas – ypač ašigalių kryptimi. Todėl daugelis užaugo įsivaizduodami, kad, pavyzdžiui, Afrika yra mažesnė už kai kurias kitas didelėmis žemėlapyje atrodančias teritorijas. Tačiau Afrika iš tikrųjų yra didesnė. Gerokai didesnė. Pavyzdžiui, susiraskite kokį dvimatį žemėlapį ir atkreipkite dėmesį į Afriką ir Grenlandiją. Grenlandija dydžiu beveik prilygsta Afrikai, ar ne? „Tačiau iš tikrųjų Grenlandija už Afriką yra keliolika kartų mažesnė: didžiausios planetoje salos plotas siekia 0,8 mln kv. mylių [2,2 mln km²], o Afrikos plotas – 11,6 mln. kv. mylių [30,2 mln km²]", - atkreipia dėmesį interaktyviojo žemėlapio kūrėjai.
2010 m. menininkas Kai Krause sukūrė žemėlapį, iliustruojantį, kad JAV, Indija ir beveik visa Europa be vargo sutelpa į Afriką.

Kartografijos ir programavimo entuziastai Jamesas Talmage ir Damonas Maneice iš Detroito savąjį žemėlapį kūrė kaip tik K. Krause žemėlapio pagrindu. Jie siekė pademonstruoti, kaip proporcijas iškraipo G. Merkatoriaus žemėlapiai.

Naudotojai gali įrašyti bet kurios valstybės pavadinimą. Tuomet pateikiamas jos aprašymas ir atsiranda galimybė pele nuvilkti tą valstybę ant bet kurios kitos teritorijos ir jas palyginti. Taigi, Grenlandija netoli šiaurės ašigalio dvimačiame žemėlapyje atrodo žemyno dydžio milžinė, tačiau atvilkta arčiau pusiaujo ji susitraukia ir tampa maždaug Indijos dydžio sala. Tai irgi nemažai, bet gerokai mažiau nei Merkatoriaus žemėlapyje.

Taip ir Australija interaktyviajame žemėlapyje virsta maždaug Europos dydžio žemynu.

"Tikimės, kad geografijos mokytojai naudosis mūsų žemėlapiu kaip pramoga, tačiau tai padės besimokantiesiems suvokti, koks didelis iš tikrųjų yra pasaulis, - sakė J. Talmage. – Nors aš apie tokį efektą žinojau jau seniai, vis dėlto tebenustembu kiekvieną kartą, nutempęs kokią valstybę ar žemyną palyginti su kitu geografiniu objektu. Neslėpsiu, mane ištinka šokas, pamačius, kokia mažytė yra gimtoji mano valstija Mičiganas, kai ją nuvelki prie pusiaujo."

Beje, žaidusieji su šiuo žemėlapiu pastebėjo, kad Kinija ir JAV teritorijų dydžiai skiriasi ne taip jau ir smarkiai.
Kaip šalia pusiaujo atrodytų Lietuva? Galite pažiūrėti patys: pakanka į interaktyvųjį žemėlapį įvesti „Lithuania“, ir pele nuvilkti pažymėtą Lietuvos teritorija pageidautinon vieton. O jei kas ilgisi Vytauto Didžiojo laikų, Lietuvos dėmelę galima timptelėti šiaurinio ar pietinio ašigalio link :)

Interaktyvųjį žemėlapį "True Size Of" rasite čia.

(93)
(5)
(88)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: