250 metų neįmenama mįslė: iš kur Kazachstane atsirado šie paslaptingi planetų modelius primenantys akmenys (Foto)  (1)

Riedulių slėnis – viena įspūdingiausių vietų Mangistau pusiasalyje (Kazachstanas). Jau daugiau kaip 250 metų mokslininkai suka galvas, iš kur ir kaip čia atsirado štai tokie gluminančios išvaizdos akmeniniai rutuliai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-10 250 metų neįmenama mįslė: iš kur Kazachstane atsirado šie paslaptingi planetų modelius primenantys akmenys (Foto)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vieningos nuomonės nėra. Pagal vieną versiją, keista akmens rutulių forma gali būti susijusi su elektros išlydžiais Žemės plutoje – aktyvių tektoninių lūžių zonose. Iš gelmių išspjautų skystų uolienų gumulai lyg iki raudonumo įkaitusios sniego gniūžtės, kurios vėsdamos galiausiai ir virto štai tokiais egzotiško pavidalo rieduliais, kurie dar vadinami rutulio formos konkrecijomis.

Kita versija – konkrecijos susidarė žiloje senovėje, šiltuose vandens telkiniuose, kuriuose buvo palankios sąlygos veistis planktonui.  Dumblėti mažųjų organizmų gumulai tapo šių akmenų šerdimis. Vandeniui atslūgus, keisti apvalūs luistai liko džiūti. Vanduo per tūkstančius metu vis nuplaudavo minkštąsias uolienas, todėl rutuliai sutrūkinėjo. Vandens ir vėjo erozijos procesai suformavo ir ne mažiau vaizdingą Mangistau rutulius supantį kraštovaizdį.

Konkrecija – rutulio ar elipsoido formos mineralinis agregatas, kurio viduryje neretai susiformavęs branduolys. Jis per daugybę metų apauga naujais, mažiau tvirtais sluoksniais, kurie dėl erozijos suskilinėja ar nubyra. Dažniausiai konkrecijos susidaro smėlynuose ir molynuose. Jų dydis gali siekti nuo kelių milimetrų iki kelių metrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(64)
(0)
(64)

Komentarai (1)