Teks koreguoti geografijos vadovėlius: Australija jau nebe ten, kur buvo prieš 22 metus  (1)

Jau netrukus teks pakoreguoti Australijos žemėlapį. Pasirodo, dėl tektoninių judėjimų visas šis žemynas gerokai pasislinko.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-02 Teks koreguoti geografijos vadovėlius: Australija jau nebe ten, kur buvo prieš 22 metus  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius 22 metus jis pajudėjo apie 1,5 metro į šiaurę. Tai reiškia, kad tuo pačiu specialistams teks atnaujinti ir vietos nustatymo sistemą GPS.

Norėdama ištaisyti šią problemą, Australijos valdžia jau nurodė specialistams atlikti tikslesnius skaičiavimus ir atnaujinti žemyno ilgumą ir platumą taip, kad ji atspindėtų žemyno naują poziciją planetoje.

Kaip skelbia „Science Alert“, Australijos plokštė yra sparčiausiai judanti Žemėje. Kiekvienais metais ji į šiaurę ir šiek tiek į rytus pasislenka maždaug 7 centimetrus. Visas šis judėjimas gali sukurti įtampą, kuri galų gale atsipalaiduoja žemės drebėjimo forma.

Vis dėlto negrįžtamiausias rezultatas yra tai, kad Australijos žemynas kasmet artėja pusiaujo link. Tai reiškia, kad dabar žemynas nėra visiškai ten, kur mes jį įpratę matyti ar bent jau įsivaizduoti.

Dabar skaitmeniniai žemėlapiai žino, kur Australijos žemynas yra, tačiau tai jau tiesiog nėra tikslūs duomenys.

Dar 1994 metais paskutinį kartą šalies valdžia nurodė atnaujinti žemyno koordinates, o nuo to momento praėjo 22 metai. Būtent per šį laikotarpį Australija nukeliavo pusantro metro iš savo dabartinės vietos pusiaujo link.

Naudojantiems „Google Maps“ ar panašias paslaugas 1,5 metro paklaida nėra esminė, tačiau yra sistemų, kurioms net ir menkiausi nukrypimai gali sukelti didelių rūpesčių, pavyzdžiui, savaeigiams automobiliams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(51)
(6)
(45)

Komentarai (1)