Mažiausia pasaulio nepripažinta pseudovalstybė – Sylando Kunigaikštystė: išgyvenusi „pilietinį karą“ ir net turėjusi savo futbolo komandą - o už simbolinę kainą galite tapti šalies grafu ar ledi (Foto, Video)  ()

Piratinis radijas, pagrobimas, mūšiai – Sylando Kunigaikštystė patyrė visus šiuos dalykus ir dar daugiau, nepaisant to, kad tai buvo tik maža mikronacija, esanti apie 7 jūrmyles nuo pakrantės nuo Safolko (Anglija).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-05-20 Mažiausia pasaulio nepripažinta pseudovalstybė – Sylando Kunigaikštystė: išgyvenusi „pilietinį karą“ ir net turėjusi savo futbolo komandą - o už simbolinę kainą galite tapti šalies grafu ar ledi (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sylandas (Sealand) įkurtas viename buvusiame Didžiosios Britanijos Maunsellio jūrų fortų, kuris buvo naudojamas Antrojo pasaulinio karo metu. Šis konkretus fortas, kuriame vėliau buvo įkurta kunigaikštystė, iš pradžių buvo pavadintas „HM Fort Roughs“.

Pagrindinė forto funkcija buvo atgrasyti vokiečius, kurie tuo metu dėjo minas prie Anglijos krantų. Jį sudarė plaukiojanti pontoninė bazė su dviejų tuščiavidurių bokštų antstatu, sujungtais deniu, ant kurio buvo galima pridėti kitas konstrukcijas.

Fortas buvo nutemptas už maždaug 7 jūrmylių (13 km) nuo Safolko pakrantės, už tuometinės 3 jūrmylių (6 km) Jungtinės Karalystės teritorinių vandenų ribos, tarptautiniuose vandenyse. (1987 m. Jungtinė Karalystė išplėtė savo teritorinius vandenis iki 12 jūrmylių. Sylandas dabar yra vandenyse, tarptautiniu mastu pripažintuose Britanijai).

Per Antrąjį pasaulinį karą objekte buvo dislokuoti 150–300 karališkojo laivyno kariai ir personalas.

Kurį laiką jis veikė ir po karo, tačiau 1956 m. Karališkasis laivynas jį apleido.

Jis išbuvo paliktas be priežiūros dar keliolika metų, kol piratinės radijo transliuotojai nusprendė, kad tai taps puikia operacijų baze dėl buvimo tarptautiniuose vandenyse.

Sylando atsiradimas

„Fort Roughs“ 1965 m. vasario ir rugpjūčio mėnesiais užėmė Jackas Moore'as ir jo dukra Jane, piratinės stoties „Wonderful Radio London“ transliuotojai.

 

1967 m. nelegalios stoties „Radio Essex“, taip pat žinomos kaip „Britanijos geresnės muzikos stoties“ transliuotojas, Roy Batesas, buvo pagautas valdžios institucijų ir galiausiai jam reikėjo naujos vietos savo piratinei stočiai.

Kokia geresnė vieta piratinei radijo stočiai nei ne jūra tarptautiniuose vandenyse?

Taigi jis nusprendė, kad forto nori sau. Pasinaudodamas savo kariniais mokymais – karo metu jis buvo Didžiosios Britanijos armijos majoras – 1967 m. rugsėjo 2 d. jam, padedant penkiolikmečiam jo sūnui Michaelui, pavyko išstumti konkuruojančią piratų transliuotojų grupę.

Vis dėlto, Batesas niekada nenaudojo forto radijo stočiai. Netrukus, po perėmimo pagal Didžiosios Britanijos įstatymus, remiantis Jūrų transliavimo pažeidimų įstatymu, tapo nelegalu transliuoti piratinę radiją net už 3 mylių spinduliu nuo pakrantės. Anksčiau tai buvo visiškai legalu už šios ribos ribų.

Todėl Batesas paskelbė savo vandenyno fortą nepriklausomu suverenitetu ir pervadino jį į Sylandą. Keista, bet tai buvo visiškai teisėtas žingsnis dėl įstatymų spragos, kurią rado Bateso advokatas. Konkrečiai, kadangi ši konstrukcija buvo ne tik tarptautiniuose vandenyse, bet ir buvo atsisakyta valstybės.

Jungtinės Karalystės (JK) kariuomenė kurį laiką svarstė galimybę vėl atsiimti fortą, tačiau nusprendė, kad invazijos metu Bateso šeima, jei Batesas pasipriešintų, galėjo žūti; todėl jie atsisakė idėjos. Vietoj to, kariuomenė sunaikino dar vieną vis dar buvusią tvirtovę, kad išvengtų panašių pseudovalstybių atsiradimo.

1968 m. incidentas

 

Taip pat 1968 m. kilo problema, kai Michaelas apšaudė inžinierių grupę, kuri dirbo prie kai kurių plūdurų netoli Sylando.

Vienu metu jie pradėjo Michaelo seserei Penny ir šaukti įvairias nepadorias replikas. Įsižeidęs ir gindamas seserį, Michaelas paleido kelis įspėjamuosius šūvius, kad juos užčiauptų.

Tai pasiteisino, tačiau grįžęs į žemyną jis buvo areštuotas. Tačiau kadangi įvykis nutiko tarptautiniuose vandenyse, o platforma, anot teismo, nebepriklausė Didžiosios Britanijos jurisdikcijai, jie jį paleido.

Tai buvo reikšmingas sprendimas, nes dabar Didžiosios Britanijos teismų sistema oficialiai paskelbė fortą laisvu nuo britų valdžios.

Batesas darė viską, kad įrodytų, jog jis rimtai vertina tai, kad Sylandas yra šalis. Paskatintas žmonos Joan, 1975 m. jis parašė konstituciją, suprojektavo vėliavą, parašė valstybės himną, įvedė savą valiutą ir net sukūrė pašto ženklus. Vėlesniais metais jis taip pat pradėjo gaminti Sylando pasus.

1978 m. „pilietinis karas“

Per tą laiką į jį kreipėsi begalė asmenų ir organizacijų, norinčių naudoti Sylandą savo naudai. Batesas juos visus atmetė, bent jau kuriam laikui. Vis dėlto, 1978 m. buvo iškilusi labai rimta grėsmė Sylando egzistencijai.

Grupė save pasiskelbusių deimantų pirklių iš Nyderlandų ir Vokietijos paprašė Bateso ir jo žmonos prisijungti prie jų Austrijoje, kad jie galėtų aptarti verslo pasiūlymą.

 

Atrodė, kad viskas buvo gerai, kol atėjo susirinkimo laikas, o grupė nepasirodė. Susirūpinęs Batesas bandė užmegzti ryšį su Michaelu paskambinęs kažkokiam žvejui, tačiau iš šio žvejo sužinojo, kad virš „šalies“ buvo pastebėtas sraigtasparnis.

Pasirodo, fortas buvo paimtas, o Michaelas buvo uždarytas kameroje be maisto ir vandens, kol buvo išgabentas į Nyderlanduose be asmens tapatybės dokumento ar pinigų.

Įsibrovėlių grupei vadovavo pats save paskelbęs Sylando ministru pirmininku, vokiečių advokatas Aleksandras Achenbachas, kuris pasamdė olandų, austrų ir vokiečių samdinius, kurie padėjo jam perimti fortą. 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()