„Sovietų Izraelis“ – Žydų Autonominė sritis, turėjusi tapti „pažadėtąja žeme“: kodėl Stalinas atokiausioje Tolimųjų Rytų vietoje sukūrė žydų valstybę, kurioje iki šiol gyvena vos 1 procentas šios tautos? (Foto, Video)  ()

Kaip Tolimuosiuose Rytuose atsirado iki šiol egzistuojanti Žydų Autonominė sritis?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-29 „Sovietų Izraelis“ – Žydų Autonominė sritis, turėjusi tapti „pažadėtąja žeme“: kodėl Stalinas atokiausioje Tolimųjų Rytų vietoje sukūrė žydų valstybę, kurioje iki šiol gyvena vos 1 procentas šios tautos? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1920-aisiais Josifas Stalinas rėmė idėją sovietų žydams suteikti savo tėvynę. Tačiau Žydų Autonominė sritis pasirodė nesėkmingas projektas, daugiausia dėl to, kad ji yra vienoje tolimiausių ir atokiausių Tolimųjų Rytų vietovių. Nepaisant to, ji vis dar egzistuoja ir šiandien, nors žydai sudaro tik apie 1 procentą gyventojų.

XX-ojo amžiaus pradžia buvo sunkus metas Rusijos žydams, kuriems buvo leista gyventi tik Sėslumo ribose ir kur jie dažnai susidurdavo su smurtiniais pogromais. Pavyzdžiui, 1905 m. per politinių neramumų atakas buvo nužudyta apie 800 žmonių.

Sėslumo riba buvo panaikinta po Vasario revoliucijos 1917 m., tačiau, kaip ir visos kitos tautybės, žydai siaubingai nukentėjo per Rusijos pilietinį karą, kai visų pusių karinės frakcijos nebaudžiamai plėšė, priekabiavo ir žudė žmones.

Pagal statistiką pilietinio karo metu žuvo net 200 000 žydų. Grįžus taikai ir sustiprėjus sovietų valdžiai, vyriausybė ėmė domėtis – kaip elgtis „žydų klausimu“?

Stalino pasirinkimai

Kai kurie žmonės teigė, kad Josifas Stalinas, 1924 m. sutelkęs valdžią savo rankose, yra „judofobas“. Nepaisant to, jis griežtai paneigė tokius teiginius ir antisemitizmą pavadino „kanibalizmo liekana“. Vis dėlto, jis jautė, kad reikia kažką daryti su sovietų žydais.

 

Po Spalio revoliucijos į komerciją ir nedidelius amatus (pagrindinius žydų užsiėmimus) buvo žiūrima neigiamai dėl klasinių priežasčių. Taigi vyriausybė planavo žydus paversti valstiečiais.

Stalinas troško priversti išsibarsčiusius žydų gyventojus gyventi aiškiai apibrėžtoje teritorijoje ir suteikti jiems nacionalinę autonomiją, kurią turėjo ir daugelis kitų sovietų tautybių.

Be to, kad padėjo spręsti vidaus problemas, specialaus sovietų žydų „socialistinio sionizmo“ sukūrimas taip pat padėtų Maskvai konkuruoti su tuo metu įsibėgėjusiu sionistų projektu Palestinoje. Bet kur sukurti šią sovietinę „pažadėtąją žemę“?

„Krymo Kalifornija“

Pirmasis žydų srities variantas pasirodė 1926 m., kai Maskva paskelbė remianti žydų autonominį regioną Kryme, kur pagal planą ten persikels apie 96 000 žydų šeimų.

Projektas įgijo tarptautinį mastą, kai 1929 m. SSRS pasirašė sutartį su Niujorke įsikūrusia žydų pagalbos organizacija Amerikos žydų jungtiniu platinimo komitetu. Komitetas skyrė 1,5 mln. USD per metus finansuoti „Krymo Kaliforniją“ ir žydų perkėlimą į šį regioną.

SSRS pradėjo aprūpinti žydų bendruomenes įsikurti ir gyventi Kryme. Pradžia atrodė gera: buvo sukurtos kelios komunos, kurios efektyviai dirbo sodindamos sėklas ir plėtodamos galvijų auginimą.

Tačiau netrukus iškilo problemų: vietos grupės, kurios pavydėjo gerai finansuojamiems Krymo žydams, pradėjo pogromus ir sukėlė rimtus neramumus pusiasalyje.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(33)
(6)
(27)

Komentarai ()