Visiškas nusivylimas: paskelbė kuo baigėsi didelės apimties ŽIV vakcinos bandymas  ()

Trečiadienį mokslininkai paskelbė, kad vienintelė vėlyvosios stadijos ŽIV vakcina patyrė nesėkmę, taip suduodami didelį smūgį pastangoms suvaldyti pasaulinę ŽIV epidemiją ir papildydami dešimtmečius trunkančių nesėkmingų bandymų sąrašą, praneša CNBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymas, pavadintas „Mosaico“, buvo viešojo ir privačiojo sektorių partnerystės, rezultatas. Jis buvo vykdomas aštuoniose Europos ir Amerikos šalyse, įskaitant JAV, nuo 2019 m. Tyrėjai įtraukė beveik 3900 vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, ir transseksualų, kurie visi laikomi turinčiais didelę riziką užsikrėsti ŽIV.

Bandymo vadovai nusprendė nutraukti šį milžinišką tyrimą po to, kai nepriklausoma duomenų ir saugos stebėsenos valdyba peržiūrėjo tyrimo rezultatus ir neįžvelgė jokių įrodymų, kad vakcina sumažino dalyvių užsikrėtimo ŽIV dažnį.

„Akivaizdu, kad tai nuvilia“, – apie vakcinos nesėkmę sakė daktaras Anthony Fauci, kuris, kaip ilgametis Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto vadovas, buvo neatsiejamas tyrimo partneris. Tačiau, pasak jo, ŽIV vakcinos tyrimų srityje „yra daug kitų metodų“, kurie, jo nuomone, yra perspektyvūs.

„Nemanau, kad žmonės turėtų pasiduoti ŽIV vakcinos srityje“, – sakė A.Fauci.

Anksčiau A.Fauci sakė, kad nenorėtų pasitraukti, kol nebus įrodytas bent 50 proc. vakcinos nuo ŽIV veiksmingumas. Tai, jo nuomone, būtų pakankamai geras rodiklis, kuris leistų vakciną naudoti visame pasaulyje. Tačiau praėjusio mėnesio pabaigoje jis pasitraukė iš pareigų, o ši svajonė liko neįgyvendinta.

Ekspertų teigimu, „Mosaico“ nepakankamas veiksmingumas nebuvo netikėtas, nes neseniai, 2021 m. rugpjūtį, buvo paskelbta apie atskiro klinikinio tyrimo „Imbokodo“, kuriame panaši vakcina buvo bandoma tarp moterų Afrikoje, nesėkmę.

Išbandytose vakcinose buvo naudojamas įprastas peršalimo virusas, kuriuo buvo perduodami vadinamieji mozaikiniai imunogenai, turėję sukelti stiprų ir apsauginį imuninį atsaką, įtraukiant genetinę medžiagą iš įvairių pasaulyje paplitusių ŽIV padermių, teigia Nacionalinis sveikatos institutas. Į „Mosaico“ buvo įtrauktas papildomas elementas, skirtas imuniniam atsakui išplėsti.

18-60 metų amžiaus „Mosaico“ dalyviai per 12 mėnesių gavo keturias vakcinos arba placebo injekcijas. Stebėsenos taryba nenustatė reikšmingo ŽIV užsikrėtimo dažnio skirtumo tarp abiejų tiriamųjų grupių.

A.Fauci sakė, kad esminis „Mosaico“ vakcinos trūkumas buvo tas, kad ji sukėlė vadinamuosius ne-neutralizuojančius, vietoje neutralizuojančių antikūnių prieš ŽIV.

„Tampa aišku, – sakė jis, – kad vakcinos, kurios nesukelia neutralizuojančių antikūnų, nėra veiksmingos prieš ŽIV“.

 

A.Fauci teigė, kad raktas į tai gali būti būsimos ŽIV vakcinų naujovės, įskaitant pastangas, kurios remiasi pažangiausia mRNA vakcinų technologija, naudojama kuriant kai kurias koronavirusines vakcinas.

Jis pažymėjo, kad esminė problema, dešimtmečius trukdžiusi ŽIV vakcinų tyrimams, yra tai: kad natūralaus imuninio atsako į infekciją nepakanka, kad virusas būtų sunaikintas.

„Taigi, kad vakcinos būtų veiksmingos, jos iš tikrųjų turėtų būti geresnės nei natūrali infekcija“, – sakė jis.

Dešimtmečius trukusios pastangos

1984 m., po to, kai ankstesniais metais buvo nustatyta, kad ŽIV yra AIDS priežastis, prezidento Ronaldo Reigano sveikatos apsaugos ministrė Margaret Heckler garsiai pareiškė, kad vakcina nuo viruso bus sukurta per dvejus metus.

Per dešimtmetį nuo to laiko buvo atlikti devyni vėlyvosios stadijos klinikiniai ŽIV vakcinų tyrimai, įskaitant „Mosaico“ ir „Imbokodo“, taip pat vienas, vadinamas PrEPVacc, kuris vis dar atliekamas Afrikoje. Tačiau manoma, kad PrEPVacc vakcinos, jei bus įrodytas jos veiksmingumas, licencija nebus išduota tiesiogiai. Tik vienos iš šių vakcinų veiksmingumas buvo įrodytas Tailande. Tačiau veiksmingumas buvo nedidelis, nelaikomas pakankamai patikimu, kad būtų galima gauti leidimą.

 

Nuo to laiko būrys pasaulio mokslininkų tyrinėjo Tailando tyrimą, tikėdamiesi gauti įžvalgų, kurios padėtų toliau kurti vakcinas nuo ŽIV.

Metus trukusios pastangos dabar sukurti vakcinas iš dalies buvo grindžiamos bandymu remtis kuklia Tailando tyrimo sėkme.

„Tikėjomės, kad ši vakcina bus veiksminga“, – sakė Kalifornijos universiteto San Franciske epidemiologė daktarė Susan Buchbinder, viena iš „Mosaico“ tyrimo vadovių. Ji pridūrė, kad, kaip ir „Imbokodo“ tyrimo metu, nebuvo jokių akivaizdžių abejonių dėl vakcinos saugumo.

S.Buchbinder teigė, kad kol kas per anksti nustatyti „Mosaico“ vakcinos nesėkmės priežastis. Jos komanda artimiausiais mėnesiais tirs dalyvių kraujo mėginius. Jie taip pat sieks nustatyti, ar buvo kokių nors dalyvių pogrupių, tarp kurių vakcina buvo veiksminga. Kaip ir Tailando tyrimo atveju, tikimasi, kad tyrimų rezultatai bus panaudoti kuriant ŽIV vakciną ateityje.

Kitos ŽIV prevencijos priemonės

Jennifer Kates, „Kaiser Family Foundation“ pasaulinės sveikatos ir ŽIV politikos direktorė, sakė, kad nesėkmingas bandymas yra „aštrus priminimas, kokia nepasiekiama yra ŽIV vakcina ir kodėl tokie tyrimai tebėra svarbūs“.

 

„Laimei, jau yra daugybė labai veiksmingų ŽIV prevencijos priemonių“, – pridūrė ji, – „Iššūkis – išplėsti jų mastą, kad jos pasiektų visus, kuriems gresia pavojus.“

Išankstinė ekspozicinė profilaktika, arba PrEP, kai ŽIV rizikos grupės asmenys vartoja antiretrovirusinius vaistus prieš galimą sąlytį su virusu, yra labai veiksminga siekiant užkirsti kelią infekcijai, tačiau JAV ir visame pasaulyje ji vis dar labai mažai naudojama.

Be to, 2000-ųjų viduryje paskelbti tyrimai parodė, kad savanoriškas medicininis vyrų apipjaustymas maždaug 60 proc. sumažina riziką užsikrėsti ŽIV tarp moterų ir vyrų. Tai paskatino dideles pastangas skatinti apipjaustymą į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje, kurioje yra du trečdaliai ŽIV atvejų pasaulyje.

Pastaraisiais metais įrodyta, kad antiretrovirusiniais vaistais papildytas makšties žiedas veiksmingai mažina ŽIV riziką moterims. Pradedamos pastangos jį įdiegti Afrikos šalyse.

Žinoma, yra ir senas metodas – prezervatyvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()