Mokslininkai: vakcinų efektyvumas priklauso nuo to, ar pakankamai išsimiegate  ()

Yra žinoma, kad žmonių imuninis atsakas į skiepus skiriasi dėl tokių veiksnių, kaip amžius, biologinė lytis ir bendra sveikatos būklė. Ankstesniuose tyrimuose taip pat manyta, kad miego trukmė gali turėti įtakos, nors tokių tyrimų rezultatai buvo nevienareikšmiai. Dabar naujausi duomenys rodo, kad mažiau nei šešios valandos miego sumažina imuninį atsaką į vakcinas, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo rezultatuose teigiama, kad trumpesnio miego poveikis panašus į COVID-19 antikūnų silpnėjimą praėjus dviem mėnesiams po skiepijimo.

Trumpiau nei šešias valandas per naktį miegantis miegas sumažina imuninį atsaką į skiepus, ypač jaunesniems vyrams.

Dr. Karine Spiegel iš Prancūzijos nacionalinio sveikatos ir medicinos instituto Lione kartu su kolegomis apibendrino ir išanalizavo septynių tyrimų, kurių metu žmonės buvo skiepijami nuo gripo, hepatito A ir B, kuriuos sukelia virusai, rezultatus. Jie palygino asmenų, kurie miegojo nuo septynių iki devynių valandų per parą (rekomenduojama norma sveikiems suaugusiesiems), ir asmenų, kurie miegojo mažiau nei šešias valandas per parą, antikūnų atsaką.

Žurnale „Current Biology“ paskelbtame tyrime rasta tvirtų įrodymų, kad mažiau nei šešias valandas miegantys vyrai patyrė sumažėjusį imuninį atsaką į skiepus, nors moterims šis poveikis buvo labiau kintantis, galimai dėl svyruojančio lytinių hormonų kiekio.

„Moterų imunitetui įtakos turi menstruacinio ciklo būklė, kontraceptinių priemonių vartojimas ir [tai, ar jos išgyveno menopauzę], tačiau, deja, nė viename iš mūsų apibendrintų tyrimų nebuvo duomenų apie lytinių hormonų kiekį“, – teigė mokslininkai.

 

Įvertinus abi lytis, trumpo miego poveikis buvo panašus į antikūnų atsako į Pfizer/BioNTech vakcinos susilpnėjimą po dviejų mėnesių.

Jie taip pat nustatė, kad nepakankamo miego imunologinis poveikis buvo didesnis 18-60 metų amžiaus suaugusiesiems, palyginti su vyresnio amžiaus suaugusiaisiais.

„Geras miegas ne tik sustiprina, bet ir gali pailginti vakcinos apsaugos trukmę“, – sakė vienas iš tyrimo autorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()