Laisvalaikiu krapštote nosį? Mokslininkai jums turi blogų žinių  (1)

Jei krapštydami nosį pažeidžiame vidinius audinius, svarbios bakterijų rūšys lengviau patenka į smegenis, kurios į bakterijų buvimą reaguoja panašiai kaip į Alzheimerio ligos požymius, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai, atlikti su pelėmis, o ne su žmonėmis, tačiau išvados tikrai vertos tolesnio tyrimo ir gali padėti geriau suprasti, kaip prasideda Alzheimerio liga – šis procesas vis dar lieka paslaptimi.

Australijos Griffith universiteto mokslininkų vadovaujama tyrėjų grupė atliko bandymus su pelėmis ir bakterija Chlamydia pneumoniae, kuri gali užkrėsti žmones ir sukelti plaučių uždegimą. Šios bakterijos taip pat aptiktos daugumoje vėlyvosios demencijos pažeistų žmonių smegenų.

Buvo įrodyta, kad pelėse bakterijos gali keliauti uoslės nervu (jungiančiu nosies ertmę ir smegenis). Be to, pažeidus nosies epitelį (ploną audinį palei nosies ertmę), nervų infekcijos sustiprėdavo.

Dėl to pelių smegenyse pradėjo kauptis daugiau amiloido beta baltymo – baltymo, kuris išsiskiria reaguojant į infekcijas. Šio baltymo taip pat randama Alzheimerio liga sergančių žmonių organizme.

„Mes pirmieji įrodėme, kad Chlamydia pneumoniae gali patekti tiesiai per nosį į smegenis, kur gali sukelti patologiją, panašią į Alzheimerio ligą, – 2022 m. pareiškime sakė neurologas Jamesas St Johnas iš Griffith universiteto Australijoje. – Mes matėme, kaip tai atsitiko su pelėmis. Šie įrodymai gali būti bauginantys ir žmonėms.“

 

Mokslininkus nustebino C.pneumoniae įsitvirtinimo pelės centrinėje nervų sistemoje greitis – infekcija įsitvirtino per 24–72 valandas. Manoma, kad bakterijoms ir virusams nosis yra greitas kelias į smegenis.

„Turime atlikti šį tyrimą su žmonėmis“, – teigė mokslininkai.

Nosies krapštymas nėra labai retas dalykas. Tiesą sakant, gali būti, kad tai daro net 9 iš 10 žmonių.

Ateityje planuojama atlikti tų pačių procesų tyrimus su žmonėmis, tačiau iki tol St.John ir jo kolegos siūlo, kad krapštyti nosį „nėra gera mintis“, nes tai gali pakenkti apsauginiam nosies audiniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(5)
(-5)

Komentarai (1)