Daug žadantis eksperimentinis vaistas nuo Alzheimerio sulėtino pažinimo funkcijų mažėjimą  ()

Farmacijos milžinė „Eli Lilly“ pranešė, kad jos eksperimentinis vaistas „Donanemab“ sėkmingai sulėtino ankstyvosios Alzheimerio ligos stadijos pacientų pažintinių ir funkcinių gebėjimų mažėjimą, suteikdamas vilties žmonėms, sergantiems šia liga, kurios gydymo galimybių nėra. „Lilly“ teigė, kad duomenis JAV reguliavimo institucijoms pateiks iki birželio pabaigos ir tikisi, kad iki kitų metų pirmojo pusmečio gaus patvirtinimą, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teigiami rezultatai gauti praėjus keliems mėnesiams po to, kai JAV Maisto ir vaistų administracija pagreitintai patvirtino panašų „Biogen“ ir „Eisai“ vaistą nuo Alzheimerio, vadinamą „Leqembi“. Šis vaistas gali sulėtinti Alzheimerio ligos progresavimą žmonėms, sergantiems ankstyvomis ligos stadijomis.

Gali atnešti milijardines pajamas

Analitikai apskaičiavo, kad kiekvienas iš šių vaistų galėtų atnešti milijardinius pardavimus. Pavyzdžiui, „Jefferies“ kovo 13 d. pranešime teigė, kad „donanemab“, pasiekęs aukščiausią lygį, „Lilly“ galėtų atnešti 7,5 milijardo JAV dolerių per metus.

„Eli Lilly“ tyrime visų pirma vertino, kaip vaistas paveiks pacientų gebėjimą atlikti kasdienes užduotis, tokias kaip vairavimas ir valgio ruošimas, matuojant pagal integruotą Alzheimerio ligos vertinimo skalę (iADRS). Pagal šį rodiklį vėlyvosios stadijos tyrimo, kuriame dalyvavo 1182 dalyviai, rezultatai parodė, kad per 18 mėnesių jų gebėjimų mažėjimas sulėtėjo 35 proc. Bendrovė „Lilly“ teigė planuojanti rezultatus paskelbti recenzuojamame žurnale.

„Tai pirmas III fazės tyrimas, atliktas su bet kokiu tiriamuoju vaistu, skirtu Alzheimerio ligai gydyti, kurio metu klinikinis ir funkcinis nuosmukis sulėtėjo 35 procentais“, – interviu sakė pasaulinės plėtros vadovė Dawn Brooks.

 

„Tai viršija iki šiol šioje srityje stebėtus rezultatus“, – pridūrė D.Brooks.

„Donanemab“ naudos ir šalutinio poveikio įvertinimas

Tyrimo metu beveik pusei vaistą gavusių pacientų po metų gydymo Alzheimerio ligos simptomai nepablogėjo, o 71 proc. pacientų, gavusių placebą, liga progresavo.

Pacientai ir jų gydytojai turės pasverti vaisto naudą ir kai kuriuos rimtus šalutinius poveikius. Vaistą vartojant gali pasitaikyti smegenų pabrinkimo ar kitų pakitimų, nustatyta tyrimo metu. Nors dauguma atvejų nėra rimti, „Lilly“ teigė, kad mažiausiai du mirties atvejai buvo susiję su šiuo šalutiniu poveikiu.

 

„Donanemab“ veikia mažindamas baltymų, kurie, kaip manoma, lemia Alzheimerio ligos progresavimą, kiekį smegenyse. Tyrimo metu pacientams vaistas buvo skiriama tol, kol skenavimas parodė, kad jų smegenyse šių baltymų, vadinamų beta amiloidu, nebeliko.

Vaistas leidžiamas į veną, skiriamas kas keturias savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()