Šis požymis išduoda, jog geriate per daug gazuoto vandens  (1)

Visi supranta, kad kola ar kiti saldūs gėrimai – ne į naudą sveikatai. Gazuotas vanduo galėtų būti alternatyva. Bet ar kada nors susimąstėte kaip šis gėrimas veikia organizmą? Viskas, ką valgome ir geriame, turi įtakos sveikatai – ypač tai, ką vartojame kasdien. Jei reguliariai geriate gazuotą vandenį, privalu žinoti, kokį poveikį organizmui jis turi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinis požymis, jog geriate per daug gazuoto vandens – jis ima kenkti jūsų dantims ir gali pažeisti dantų emalį.

Ar gazuotas vanduo sveika?

Žarnyno sveikata besidominti dietologė Amanda Sauceda sako, kad gazuotas vanduo yra sveikatai palankus gėrimas. Gurkšnodami jį galite lengviau išgerti kasdien reikalingą skysčių kiekį. „Gazuotas vanduo gali būti gaivus ir suteikti šiek tiek skonio, nepridedant cukraus“, – pastebėjo dietologė.

Specialistai sutaria, kad gazuotas vanduo yra geresnis pasirinkimas nei gėrimai, kuriuoase yra cukraus ar dirbtinių saldiklių.

Tiesa gazuotas vanduo gazuotam vandeniui nelygu. Todėl parduotuvėje derėtų patikrinti jo sudėtį. Jei etikėteje radote informacijos apie cukrų ar dirbtinius saldiklius, geriau rinkitės kitą gazuotą gėrimą.

Jei jūsų skrandis jautrus, patartina vengti gazuoto vandens su saldikliais, tokiais kaip maltitolis ar sorbitolis, kurie daliai žmonių gali sukelti pilvo pūtimą ar viduriavimą.

Sveikas gėrimas tas, kurio sudėtyje yra tik gazuotas vanduo, natūralios kvapiosios medžiagos, vaisiai.

Beliko tik atsakyti į klausimą: kas atsitinka jūsų organizmui, kai gazuotą vandenį geriate kasdien?

Kiek gazuoto vandens yra per daug?

A.Sauceda paaiškino, kad tai gali būti naudinga alternatyva, jei nemėgstate paprasto vandens skonio. Medikai pataria per dieną išgerti bent du litrus vandens. Tuomet žmogus jausis energingesnis, sumažės vidurių užkietėjimo tikimybė, mažiau skaudės galvą, nesausės oda.

Tiesa, svarbu, kad žmogus gaivintųsi ir paprastu vandeniu, o ne vien gazuotu.

Dietologė sako, kad gazuotas vanduo neturėtų būti pagrindiniu skysčių šaltiniu. Juk ir paprastą vandenį galima paskaninti įmaišant šiek tiek vaisių, daržovių ar žolelių, pavyzdžiui, citrinos, apelsino ar agurko skiltele.

 

Jei esate įpratę gerti paprastą vandenį, bet norėtumete į dienos rutiną įtraukti daugiau gazuoto vandens, galite tikėtis kelių šalutinių poveikių. Vienas iš jų – raugėjimas. Tiesa, specialistai nuramina kad ši reakcija neturi neigiamo poveikio organizmui.

Kasdien geriant gazuotą vandenį taip pat padidėja tikimybė pajusti pilvo pūtimą ar dujų kaupimąsi. A.Sauceda sako, kad daugumai žmonių tai nepasireiškia, jei per dieną nėra išgeriama daugiau nei 350 mililitrų gazuoto vandens. Labai realu, kad nuo daugiau pradės pūsti pilvą.

Jei gazuotame vandenyje yra alkoholio su cukrumi, tai dar labiau padidina raugėjimo ir dujų kaupimosi tikimybę.

A.Saucedos teigimu, svarbu ir tai, kokį maistą derinate prie gazuoto vandens. Jei valgoti pupeles, lęšius, žirnius, kopūstus, svogūnus, brokolius, žiedinius kopūstus ar pilno grūdo produktus, tikėtina, kad raugėsite ir jausite pilvo pūtimą. Tai nemalonūs šalutiniai reiškiniai, bet jie neturi žalingo poveikio organizmui.

 

Pagrindinis požymis, jog geriate per daug gazuoto vandens: jis gadina jūsų dantis. Gazuotas vanduo yra šiek tiek rūgštus, dėl jo poveikio gali suirti dantų emalis. Taigi, jei pastebėjote kokių nors dantų pokyčių, tai gali būti ženklas, kad reikėtų sumažinti gazuoto vandens vartojimą.

Galima konstatuoti, jog gazuotas vanduo neigiamos įtakos organizmui neturės – jei tik gersite saikingai. Tiesa, galimi šalutiniai poveikiai, tad geriausia kuo dažniau rinktis paprastą vandenį.

Parengta pagal „Parade“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(6)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: