PSO: dirbtiniai saldikliai nepadeda numesti svorio, didina širdies ligų ir diabeto riziką  ()

Šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) informavo, kad „becukriniai saldikliai neturėtų būti naudojami kaip priemonė svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, rizikai mažinti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtiniai saldikliai – tai natūralūs arba susintetinti junginiai, kurių skonis panašus į cukraus, tačiau jie beveik neturi kalorijų. Dirbtiniai saldikliai taip pat yra žymiai saldesni už cukrų, dėl to jų prireikia mažiau, rašo „Politico“.

Naujose PSO gairėse teigiama, kad atlikus išsamią turimų įrodymų apžvalgą nustatyta, jog „ilgalaikis [necukrinių saldiklių] vartojimas gali turėti nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui, padidėjusią antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir mirtingumo riziką suaugusiesiems“.

Ataskaitoje rekomenduojama vengti tokių becukrinių saldiklių kaip aspartamas, sacharinas ar stevija, norint numesti svorio ar išvengti su mityba susijusių ligų, pavyzdžiui, 2 tipo diabeto. Vietoj to reikėtų apsvarstyti galimybę valgyti maisto produktus, natūraliai turinčius cukraus, pavyzdžiui, vaisius, taip pat nesaldintus maisto produktus ir gėrimus.

PSO teigė, kad ši rekomendacija pagrįsta ilgalaikiais stebėjimo tyrimais, kurių metu nustatyta, kad žmonėms, vartojantiems cukraus pakaitalus, kyla didesnė nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto rizika. Tačiau taip pat pažymėta, kad trumpalaikiuose atsitiktinių imčių klinikiniuose tyrimuose saldikliai buvo susiję su svorio mažėjimu.

 

Diabetu sergantiems žmonėms dirbtiniai saldikliai nepagerino ir nepablogino jokių klinikinių rodiklių, naudojamų diabetui stebėti, pavyzdžiui, cukraus kiekio kraujyje nevalgius ar insulino kiekio.

Dirbtiniai saldikliai nebuvo susiję su bendrų vėžio atvejų ar ankstyvų mirčių nuo vėžio skirtumais.

PSO rekomendacijos sulaukė kritikos, nes atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai parodė, kad dirbtinių saldiklių vartojimas šiek tiek padeda numesti svorio, nors ir nedaug.

 

Tačiau PSO aiškiai nurodo, kad jos patarimai grindžiami ne tik atsitiktinių imčių kontroliuojamaisiais tyrimais, bet ir įvairiais moksliniais tyrimais.

Rekomendacija buvo parengta su išlygomis. Vienas iš galimų klaidinančių efektų galėtų būti tai, kad žmonės, vartojantys saldiklius, gali būti labiau linkę į nutukimą ar diabetą ir juos naudoti norėdami kontroliuoti savo svorio augimą. Tačiau PSO pažymėjo, kad net ir kontroliuojant šią galimybę tyrimais ir toliau buvo nustatomas ryšys tarp saldiklių, kuriuose nėra cukraus, ir neigiamo poveikio sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()